ОбществоРегионални

Даровете на природата радваха за седми път малки и големи в Говедарци

Анелия Балабанова

Даровете на природата за седми път радваха малки и големи в рамките на традиционния фолклорен събор. Той се състоя на 24 и 25-ти август в Говедарци. В празничната програма на сцената на най-голямото самоковско село се изявиха състави от Балчик, Добрич, Бистрица, Дупница, Сапарева баня, Николичевци /Кюстендилско/, Яхиново, Блажиево, с.Ловско /обл. Разград/, Монтана, Попово /Търговище/, Перник, Радомир, с.Кондофрей, Живково /Ихтиман/. Заслужени аплодисмети предизвикаха и изявите на местните самодейци – от Бели Искър, Продановци, Широки дол, Клисура, Райово и Радуил. Който може си го може показаха и най-малките участници – Крум Русинов и Ивана Зърнева от НЧ „Светлина – 1909” – с. Белчин с ръководител Даниела Георгиева. Над 37 фолклорни групи радваха публиката. Всички си тръгнаха с грамоти за участие и дипломи.

Имаше и четири награди, предвидени от организаторите – от името на кмета на Говедарци Георги Шуманов, НЧ „Христо Ботев – 1928” и две от бистро „Горица”. Те отидоха при най-малкия участник, най-възрастния – 93-годишна представителка на с. Николичевци, групата от с.Блажиево за обичая „Сватба” и талантливата Мария Иванова от НЧ „Виделина” – с. Широки дол, която впечатли журито. В него бяха музикантът Вели Чаушев и Йордан Станимиров – хореограф на ансамбъл „Филип Кутев” – София. Той е мениджър и продуцент на вокален квартет „Славей”, а също и един от създателите на националния лен конкурс „Пиленце пее”.

Имаше какво да се види и зарадва посетителите и извън конкурсната част. Ароматни билки, кашкавал, сирене, сладка и сиропи впечатляваха малки и големи по време на традиционния базар, съпътстващ проявата. На него присъстваха и много занаятчийски изделия, радващи окото – плетива, сувенири. Георги Кацарски представи фотоси във вид на картини, а Зорница Кацарска демонстрира ръчно изработени украшения, рамки за снимки и колиета, които се изкупиха като топъл хляб.

За първи път посетителите можеха да се насладят и на специално организирания етнографски кът с носии и предмети от бита в миналото. „Всеки следващ фестивал се получава по-добре от предишния” – коментира със задоволство председателят на НЧ „Христо Ботев – 1928” – Мария Арангелова. Тя и останалите организатори са вече вперили поглед юбилейното 10-то издание на фестивала „Дар от природата”, което наближава. Изненадите предстоят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close