КултураОбществоРегионалниСамоков

Графичната база няма да е под ключ, ще бъде към Историческия музей в града

Анна Манова

Графичната база в Самоков има нов шанс за отваряне на врати и възобновяване на дейността си, това стана ясно на заседание на журито по определяне на носителя на националната награда „Захарий Зограф“ за 2019 г., провело се в началото на месец май. Журито, съставено от изкуствоведи, художници и галеристи, направиха своите предложения и поеха ангажимент да подпомагат със своите компетенции за развитието на базата.  А от своя страна Община Самоков изготвя концепция за функционирането й.

Едно от предложенията е да се учреди награда „Графика“, която да се присъжда на творците, работили през годините в базата. Основното е да се изработи статут и критерии за удостояването на лауреатите. Концепцията за развитие на Графична база включва проектиране на организацията и преструктурирането на базата, съобразено с цялостното културно богатство на община Самоков. Документът е с определена специфика, защото съчетава насоките за управление както на самата Графична база, така и на Есовата къща, която е паметник на културата от местно значение.

Графичната база в Самоков е една от трите останали в страната функциониращи графични бази и е единствената, намираща се в къща от късното Възраждане. Тя е създадена в началото на 70-те години на 20 век по инициатива на тогавашния секретар на Съюза на българските художници и наш съгражданин Зафир Йончев. Oбщината е собственик на Есовата къща, където се помещава базата, а оборудването е на Съюза на българските художници. От 2018 година Графичната база не функционира. Една от причините е напускането на печатаря, който се грижеше за стопанисването и поддържането й. През годините двете институции – Община Самоков и СБХ, са имали винаги добро партньорство, но от Съюза на българските художници не успях ада вземат решение за отварянето и от 2018 до сега. Нашият екип също неколкократно е търсил за становище по темата СБХ, но такова не получихме. Това беше и една от болките на дългогодишния ръководител на Графичната база Гено Генев, че тя бе оставена под ключ и запустяваща.

Тъй като базата се намира в къща от късното Възраждане, една от дискутираните теми на срещата бе възобновяването на международните контактите, с които е комуникирала до неотдавна базата, както и съвместна работа с отделни графици от страната и чужбина. Проф. Джурова заяви, че тя има готовност да съдейства за осъществяване на международни връзки, като посочи и Енцо Сантини от Сиена, който навремето е работил в базата и ще откликне на призива за съдействие.

Друг момент от идейната концепция е, работата на базата да се съсредоточи към постоянно действащ в нея уъркшоп, чрез който ще се реализират графични произведения с гарантирани професионални печатарски услуги. Провеждане на демонстрации и обучения, като за целта ще бъдат обсъдени и възможностите с Художествената академия.

По отношение на ролята на Графичната база като образователен център основна тенденция е осигуряването на възможност за провеждане на практически занятия на студенти, както и за обучение на ученици от специализирани училища, деца и младежи от Школи по изобразително изкуство. Предвижда се да има изложбена дейност, както и да се направи постоянна експозиция.

На заседанието бе обсъдена концепцията за създаване на музей на графиката. Пълна подкрепа засвидетелстваха и от Съюза на българските художници в лицето на председателят му Любен Генов. В начален етап издръжката на Графичната база ще се поеме от Общината, която ще назначи и човек, който да я стопанисва и да организира дейността й. Базата ще бъде към Историческия музей и на следващ етап ще се кандидатства за отпускане на субсидирана бройка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close