ЛюбопитноОбществоРегионалниСамоков

Графичната база в Самоков пустее от година, обрасла е в тръни

Анна Манова

Графичната база в Самоков е създадена през 1973 година по инициатива на Съюза на българските художници и с активното участие на известния самоковски художник Зафир Йончев, с подкрепата на друг самоковец Христо Попхристов – зам.- председател на Окръжния народен съвет в София и със съдействието на акад. Светлин Русев. Къщата, в която се помещава базата – Есовата къща, е паметник от късното Възраждане и представлява симбиоза между традиция и съвременност.

Миналата година по повод отбелязването на 44 – годишната история на базата, беше подредена изложба в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, показваща богатата колекция от съвременна българска графика, с която може да се похвали Историческият музей в града. Благодарение на съществуването на Графичната база в самоковския музей, където се съхранява първата графична преса, внесена в страната ни от Никола Карастоянов, възрожденските щампи съжителстват с една от най-богатите колекции от модерната българска графика.

Година по-късно Графичната база е под ключ, изоставена и потънала в тръни. Процес, който е парадоксален поради факта, че през всички тези години тя е развивала активна дейност. А изложбите, представяни в нея са лицето на съвременната българска графика. В Графичната база са работили над 300 художници в това число и чужденци от Германия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Русия, Куба, Чили, Норвегия, Холандия. За българските графици базата отдавна е получила признание като най-добрата и най-предпочитаната в страната. Няма голям български график, който да не е минал от тук, сред тях са имена като Стоян Цанев, Христо Нейков, Стоян Стоянов, Иван Димов, Златка Дъбова, Дечко Узунов, Румен Скорчев и много други. Създадените в базата графики са важна част от авторитетни международни изложби, организирани в България. Редовно е била част от значими графични форуми по света. А от 2017 година е оставена на съдбата и благоволението на Съюза на българските художници. За съжаление до този момент от СБХ не са проявили нужната заинтересованост в тази насока.

Всъщност това е най-голямата болка на самоковеца Гено Генев, който е обвързал сериозна част от житейския си път с този на базата. Дълги години той е ръководител на екипа на Графичната база и е в нея от самото й създаване. Дори след пенсионирането си, или както той се изрази „излизането в голямата ваканция на човека” през 2009 г., до 2017 г.  непрестанно съдейства на базата. И днес не е в състояние да повярва, че целият този труд може да остане в миналото. И се притеснява, че веднъж прекъсната нишката, тя трудно се завързва отново.

„Днес Графичната база в града е под ключ – пряко и преносно. Проблемът се корени в това, че напусна моят колега Иво Янакиев и базата остана без печатар. Той се грижеше за стопанисването и поддържането й. Методически базата е към Съюза на българските художници, а земята е на Общината. През всичките тези години се е осъществявало добро партньорство между двете институции. Проблем е обаче, когато се постави ключ на културата и в двора й са прораснали големи магарешки тръни. Базата тъне в забрава и по този начин тези, които се интересуват от графика няма да идват. Миналогодишната изложба, която направихме в галерията, беше един намек да се покаже, че сме работили. Но СБХ не взимат никакво отношение”, споделя Гено Генев.

Той не се отказва и през почти цялата година води разговори със СБХ, както и с местното ръководство. Оказва се, че кметът Георгиев има отношение по този въпрос и оценява по достойнство сериозната и значима работа,  извършвана през годините в Графична база – Самоков. Нарушена е единствено комуникацията със Съюза на българските художници. По думите на Генев той, със съдействието на общинско ръководство ще търсят начини за възобновяването на дейността на базата.

С известна доза носталгия Генев се връща назад във времето и първите си стъпки в обучението си при Зафир Йончев, който е успял да запали искрата за работа на множество художници. Първите са Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев и др. Гено Генев си спомня и първата графична база в Самоков, която се е намирала на същата улица, където днес пустее Музикалната школа на името на големия фолклорист Васил Стоин. На мястото на бившата база днес пребивава малка църква. Поради разширяване на дейността, засиления интерес и големия брой художници през 1972 -1973 година базата е преместена в Есовата къща, намираща се срещу Митрополитската църква. През 2007 година по програма „Красива България” сградата е реставрирана и е направена малка галерия в двора.

„Първата изложба беше чест на Зафир Йончев, следващата бе на американка от самоковски произход Надин Цанов, фотографската изложба на Георги Субев. Една от значимите прояви беше изложбата на Симеон Венов с негови графики по стихове от Христо Фотев. Беше изпълнен вълнуващ рецитал от Руси Чанев и Димитър Рачков с музикален съпровод на китара от състава на Анго Боянов “Capella”. Това се случи през 2008 г. От тогава имаше две международни изяви, организирани от фондация „1300 години България” – припомни още Гено Генев като доказателство, че се е извършвала сериозна културна дейност през годините. И има още много какво да се покаже и направи. През годините се е осъществявала и добра приемственост. Базата е посещавана от децата и ръководителите на самоковските школи по изобразително изкуство, където бъдещите художници са имали реалната възможност да видят един цялостен процес не на книга, а в реална среда. Посещавана е от студенти, организирани са различни пленери. Не е без значение, че Графичната база разполага с две печатарски машини – офортна, която е предназначена за цинкови и медни плочи и литографска преса. Втората е сравнително нова, закупена е през 2001 година по проект.

„Измина една година от откриването на изложбата в Художествената галерия, в която показахме голяма част от графичните творби, създадени през годините от Графичната база и които в момента са част от фонда на Историческия музей в града. Въпреки многократните разговори със Съюза на българските художници от страна на местното ръководство и от мен, тази институция не предприема никакви мерки за възобновяване на дейността на Графичната база. В момента тя е потънала в магарешки тръни, колкото човешки бой. Ключът от нея е в многоуважаваното ръководство на СБХ и реално не може да се влиза или да се поддържа. До кога ще бъде това положение един Господ знае. Създаденото от Зафир Йончев, Христо Попхристов, Христо Нейков, Светлин Русев и др., се разрушава с лека ръка. През тази графична база са преминали множество български и чуждестранни художници, направени са хиляди графики. Призовавам обществеността от Самоков и художниците, работили тук да вземат отношение по този наболял проблем”, апелира Гено Генев.

Основната цел на съществуването на Графичната база в Самоков е утвърждаването й като културно средище, разширяването на кръга на художниците, които работят в нея, поддържане на културен обмен на национално и международно ниво. Както и да създава архив от графики, да провежда демонстрации, представяния и обучение. И не на последно място – осъществяване на приемственост и запазване на дългогодишната традиция. Пътят затова е в посока бъдеще, а не както е в момента – под ключ, в забрава.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close