ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Гражданска подписка търси адекватни решения срещу дивото сметище между Самоков и Драгушиново  

Анна Манова

Гражданска подписка ще търси адекватни мерки относно опазването от незаконното изхвърляне на отпадъци на територията на бившия завод „Любчо Баръмов“, превърнала се в диво сметище. Това е поредната стъпка в посока на разрешаването на един системен проблем.

През годините не е открито работещо решение, което да ликвидира проблема с незаконното изхвърляне на строителни отпадъци и всякакъв вид боклуци само на километър от Самоков. Във времето се разиграва познатият сюжет – теренът в посока Самоков – Драгушиново е използван за площадка, на която обикновено в тъмните часове някой го играе „тарикат“ и си изхвърля отпадъците. Следва сигнал от разгневени граждани или живеещи в близост до незаконното сметище, което освен „красива“ гледка е съпроводено като бонус с аромати. От Общината изчистват пространството и след месец ситуацията е точно същата. Там има както общински терени, така и частни имоти. На собствениците се изпращат предписания. Правени са хиляди опити да се прекрати тази порочна практика, най-малкото защото от няколко години на територията на Община Самоков функционира модерно депо за отпадъци. Имаше за кратък период от време поставена бариера и охранител. Но се играеше само на котка и мишка, а извършителите не бяха установени. Подавани са сигнали до институциите, но видим и траен резултат до този момент няма.

Последният сигнал за появата отново на незаконното сметище бе подаден в началото на април тази година от младия самоковец Любомир Стамболийски. Той бе подкрепен с клип и снимки. В национален ефир Стамболийски разказа за дългогодишния проблем и заяви своята позиция, че мерките от страна на местната власт не дават резултат. Теренът беше почистен отново от страна на местната управа.

В профила си в социалната мрежа младежът напомня отново за проблема с акцент, че ситуацията в момента с нищо не се различава от началото на април. Сметището отново е факт. По думите му обещанието от страна на кмета за поставяне на камери и табели няма да изиграят нужната роля. В борбата с незаконното сметище трябва да се включват и органите на реда.

„Съвсем скоро ще бъдат похарчени поредните хиляди левове, за да бъде извозен отпадъкът. В последните месеци си задавам въпроса как жителите в квартала, намиращ се непосредствено до бунището биват организирани за отрицателно време преди избори, а вече години наред не се намира “лидер”, който да им покаже правилното място за хвърляне на отпадъците. От друга страна все още нямаме данни от общината за размера на сумата, която се плаща за сметка на данъкоплатеца, за да се почиства мястото. Задавам си и въпроса за съществуването на устна договорка между определена група от населението и някой от местната  власт“, пише в профила си Стамболийски. И допълва, че след като институциите не предприемат мерки е време за следваща стъпка – диалог с властта и гражданска подписка, с която да се покаже недоволството и желанието за промяна от страна на самоковци. Той се надява, че към тази инициатива ще се включат и живеещите в Седми квартал.

Глоби има и те варират от 100 до 300 лв., само че те са трудносъбираеми. Причината е, че повечето от наказаните са социално слаби. От няколко седмици има монтирани камери на терена при бившата фабрика „Любчо Баръмов“, като записите ще бъдат прегледани от служителите на отдел „Екология“, а нарушителите – глобени.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close