Регионални

Гражданска инициатива с подписка за запазване на Районен съд – Самоков

Анна Манова

12596591_10206338453681294_1266206006_oВ края на 2015 година се заговори за затварянето на Районен съд – Самоков като предложението беше цялата дейност да бъде изместена в Ихтиман. Във връзка с това решение през декември миналата година се проведе среща между кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, председателя на Софийски окръжен съд Филип Владимиров и Янко Чавеев- председател на Районен съд – Самоков.

Решението за затварянето на съда беше твърде обезпокоително предвид факта, че дейността на съда в Самоков не е намаляла, а и кадрите, които работят там са над 50 човека. Тази т.нар оптимизация не може да оправдае намерението самоковци да бъдат обслужвани по правни въпроси в Ихтиман, освен това съвсем логично е, че това ще доведе до забавяне на делата във времето.

В интервю за „Самоков 365” депутатът от РБ Димитър Делчев обясни, че: „За да бъде затворено едно съдилище, трябва да се направи ясна оценка на ефективността на цялата съдебна карта, което още не е направено и да се сложат ясни критерии кои съдилища остават и кои могат да претърпят преформатиране. Специално за съда в Самоков нямам данни да се затваря, защото доколкото съм запознат има достатъчно дела и средства, за да се обезпечи работата му”.

Това обаче не успокоява самоковци, които организират гражданска инициатива под формата на подписка за запазване на Районния съд в Самоков, той да остане действащ орган. Подписката стартира в началото на тази седмица. На нея желаещите трябва да  отбележат трите имена, адрес, ЕГН и подпис – всичко това е с оглед да бъде легитимна. Желаещите да се включат могат да се подпишат в редакцията на в. „Самоков 365”. Очаква се подписката да бъде разпространена и на други места в града.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close