ИсторияРегионалниСамоков

„Гражданска инициатива за Самоков “ предлага място за паметник на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев

Aнна Манова

Новосформираното сдружение „Гражданска инициатива за Самоков” започва своята дейност с реализация на идеята за издигане на достоен паметник на генерал–лейтенант Тодор Кантарджиев.

Това е едно закъсняло, но необходимото признание към този незаслужено премълчаван и забравен голям самоковец. Наскоро председателят на сдружението Петър Чарийски получи една малко позната книга „Гимнастика (пассивна и машинна)”, чийто автор е ген.  Кантарджиев тогава все още капитан. Книгата е посветена на ролята и значението на физическата подготовка на войниците от българската войска и е издадена през 1889 година. Разделена е на уроци и съдържа 53 рисунки. Както е споменато в самия предговор целта й е да развие и укрепи силите на войника, „да го направи лек, пъргав, даже нестрашлив”, както и да обясни ползата от упражненията и начина на изпълнението им. Оригиналът на книгата се съхранява в национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Интересното е, че тази книжка, по думите на историка Янко Гочев, заедно с разработките на ген. Васил Делов, изиграва важна роля за въвеждане на физическата подготовка като задължителна в новоизграждащата се българската войска. Всъщност това е поредният пример за мисионерския и визионерския дух на ген. Тодор Кантарджиев. Думите на историка са  признание /за съжаление, засега само експертно, но не и обществено/ за приноса на ген. Кантарджиев, който освен като бранител, се проявява и като строител на нова България. Този немаловажен факт е и един от мотивите на Гражданската инициатива да предложат поставянето на паметник на генерала на най-подходящо място за тази цел – пространството пред спортна зала „Арена”. Инициаторите изтъкват още, че бъдещият паметник ще се вгради в съществуващото пространство и ще го допълни. Самото място е комуникативно и ежедневно оттам преминават множество хора. Намира се в близост до оживения бул. „Искър”, както и до две училища. Целта на паметника е популяризирането на личността на генерал – лейтенант Тодор Кантарджиев, а това ще стане когато е поставен на точното място в града. За посочването на това място, както подчертаха инициаторите, има и още едно обстоятелство – родната къща на ген. Кантарджиев, която се намирала в близост до този район, а самият той многократно и с гордост е споделял, че е крискарец.

Предложението на местната група ентусиасти предстои да бъде одобрено от Общината. От Сдружението допълват, че наред с другите им доводи, мястото позволява паметникът да бъде разположен така, че генералът да бъде обърнат с поглед  към любимата му Добруджа, за освобождението и защитата на която той воюва на два фронта, и където е ранен като генерал на първа бойна линия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close