ОбществоРегионалниСамоков

Граждани почистиха детската площадка „Тотка“, не искат децата им да играят в сметище  

Анна Манова

„Не искаме децата ни да играят в сметище, а на чиста детска площадка“, споделиха загрижени родители, живеещи в близост до обновеното преди около година детско игрище „Тотка“.

Пространството бе реновирано, като в активната дейност по обновяването му се включиха именно децата, живеещи в непосредствена близост до площадката. На мястото бе поставена градска мебел и различни развлекателни съоръжения. Част от тях изчезнаха и бяха счупени.

Днес ситуацията категорично не е лицеприятно по думите на родителите, които искат техните деца да играят на тихо и спокойно място. Оказва се, че това не е толкова лесно, колкото звучи, защото самите деца избягват да посещават площадката заради непрестанните сбирки на младежи, които използват мястото за пушене, пиене на бира и др. А след тях остават купчини с боклуци, фасове, счупени стъкла.

„Нашите деца избягват да ходят там, а площадката е срещу дома ни. Те се страхуват от събиращите се там младежи и предпочитат да ходят на други места. Имаме малки деца и няма как непрекъснато да им търсим развлечения на други площадки“, споделя загрижената майка Константина Колева.

Това провокира част от живеещите там да проявят будно гражданско съзнание и да се заемат с почистване около пейките, люлките и намиращия се вътре павилион. Те запретват ръкави в неделния ден – 18 август. Към сговорната дружина се присъединяват и децата. Така в рамките на няколко часа успяват да съберат около десетина чували с отпадъци.

Единственото им притеснение е дали ще бъде опазено чисто, защото примерите са показателни.

„Игрището наистина се е превърнало в сметище. Децата ни питаха защо чистим на другите, които цапат. Не искахме да им даваме голи обяснения, а им показахме със собствените си действия“, подчерта Колева. И допълва, че са забравени от институциите и никой не идва да изхвърля кошчетата, които са само три на брой. Отпадъците се изхвърлят отново от живеещите, които също плащат данъци. Другото, което ги тревожи е Тютюневият склад. Неговата ограда е изрязана и всеки свободно може да влиза и излиза. Доста от младежите се качват на покрива му, за да си направят екстремни селфита.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close