ЛюбопитноРегионалниСамоков

Гоце Делчев и връзката на революционера със Самоков

„Самоков 365“

В началото на февруари се навършват 148 години от рождението на големия български революционер и водач на освободителното движение в Македония срещу османската власт – Гоце Делчев.

Това е най-точното време да си припомним неговата личност и факта, че Самоков и множество самоковци са свързали живота си с освобождението на своите братя в Македония, познавали са лично Гоце Делчев и са подпомагали неговото дело. От особено историческо значение са спомените на онези самоковци, взели лично участие в подготовката и провеждането на Илинденско – Преображенското въстание.  Това са спомените на тогавашния учител в с. Говедарци Димитър Ксенофонтов и на локомотивния машинист Стилян Михайлов. Голямо значение за включването на самоковци в тази борба е изиграла непосредствената близост до Македония – тогава границата е била по билото на Рила, а пътят от Самоков за Разлог минавал през седловината Демир капия, южно от с. Бели Искър. По този път преминавали много комити и цели чети. Имало е добре структурирани и  организирани дружества на ВМОРО, както в Самоков /дружеството „Трайко Китанчев”/, така и в село Говедарци. Например в дружеството в Говедарци членували много жители на селото, начело с Д. Бързанов, А. Мазганов и З. Мирчев. Член на дружеството става и учителят Димитър Ксенофонтов.

По време на подготовката на въстанието Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков и Говедарци. От спомените на Стилян Михайлов става ясно, че родната му къща се е намирала на ул. „Владимирска” /сега ул.„Иван Вазов”/ близо до Американския колеж. Тази къща става седалище на дружество „Трайко Китанчев”. В нея са идвали Гоце Делчев, Георги Чернопеев, Димо Хаджидимов и много други дейци на революционната организация. При едно от идванията си в Самоков Гоце Делчев е основал дружество на ВМОРО в Железарското училище. В това дружество се включва й Стилян Михайлов, заедно с други младежи.

Благодарение на дружеството в самоковското село Говедарци се дава възможност там да се събере и да тръгне за Македония четата на Гоце Делчев. В тази подготовка се включва и Димитър Ксенофонтов, подпомогнат от своя приятел Асен Хадживасилев. Гоце Делчев пристига в Говедарци на 21 януари 1903 г. На път за Македония четата му преминава над селата Маджаре и Мала църква и след кратък престой в с. Бели Искър, през Демир капия, се спуска в Разлог. От там Гоце Делчев отива в Солун, но на връщане от Солун при с. Баница, Серско на 4 май 1903 г. е убит в сражение с турците. Гоце Делчев загива на 31 години.

Въпреки тази трагична загуба борбата продължава – Илинденско-Преображенското въстание избухва. Димитър Ксенофонтов с други представители на местното дружество създават нелегален канал през планината, по който преминават комити и се пренася оръжие и други материали за нуждите на въстанието. Местни патриоти наскоро възобновиха мястото край Бели Искър, познато като „Каменна колиба“. Това е естествено образуван заслон, служил като пункт за войводите и четниците по пътя им към Демир капия и борбата им за освобождението на Македония и Одринска Тракия. Разположен е на възлова позиция на известна височина, което дава възможност да се наблюдава движението по пътя, но й да не се виждат намиращите се вътре и самият заслон. Местните хора и инициаторите споделят, че четата на Пейо Яворов и неговите съратници е посещавала местността. Интересен факт е, че в четата на Яворов през Балканската война е имало самоковец – Георги Венедиков.

Връщайки се толкова години назад за тези хора и техните дела можем само да научим от прашните страници на историята ни, или чрез разказите на хора, които са техни далечни наследници. Истина е, че в Самоков има множество достойни личности, които са пренебрегвани или тънат в незаслужено забвение. Именно тези хора е необходимо да бъдат наши ориентири, особено в днешното време, загубило всякакви ценности. Те трябва да ни напомнят кои сме, какво сме постигнали и как сме успели да се запазим като народ. Най-малкото, което можем да направим днес, е да им отдадем заслужената почит, поставяйки им паметни знаци на местата, свързани с тези исторически събития и личности в Самоков, Бели Искър, Говедарци и др. Те са нашата историческа памет, която сме длъжни да съхраним.

  • Информацията за свързаността на Гоце Делчев със Самоков е взета от материали на краеведа Мария Йончева. Написаното и съхраненото от нея е един непрестанен извор на познание. Поклон пред паметта й!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close