ОбществоРегионални

Готов е предварителният проект за облагородяване на ромския квартал

Самоков 365

В четвъртък /27 февруари/ се проведе обявеното обществено обсъждане на предварителния проект за изменение на Плана за регулация и застрояване на кв. 33. Обект на внимание е пространството на север от игрището в ромската махала, за което вече има одобрен ПУП. Изготвената разработка е продължение на плана в северна посока, навлизащ в сърцето на ромския квартал. Надежда Клинчева – гл. архитект на Община Самоков поясни, че целта е да бъде създадена улична мрежа, която да е съобразена с на място създадените улици. Където е възможно, ще бъдат спазени необходимите отстояния и тротоари съгласно нормативната уредба.

„На местата, където не може да бъде запазена съществуващата улична мрежа сме предвидили нови изправени улици като част от незаконно изградените постройки. Опитваме се да създадем една централна зона, в която да има и малко площ за зелено пространство, за детска площадка” – поясни още тя. Планът предвижда създаването на едни големи урегулирани поземлени имоти, в които ще се запазят по няколко жилищни сгради. В районите, където има отстояния между къщите и отговарят на установените правила, те ще бъдат запазени и включени в УПИ-та. Запазва се също обособения площад в центъра на квартала и двата урегулирани поземлени имота с търговско предназначение.

„Целта е собствениците да си купуват правото на строеж и чрез издадено удостоверение за търпимост да си заплащат данъците към Община Самоков – коментираха присъстващите експерти от Общината. Заложени са и зелени петна, които са почти задължителни за огромна жилищна територия като обхванатата в проекта. Запазва се и задължителната 15- метрова линия, покрай реката. В унисон с това се предвижда и продължение на велоалеята покрай Искър-а, която да стига до Околовръстното.  Най-общо казано това е първата крачка към вкарване на инфраструктурата в махалата в някакви законови рамки. На тази база живущите там могат да си откриват партиди за ток и вода, които да заплащат. Проектът е разработен от консорциум „Урбан груп”, спечелил обявената обществена поръчка. Проектантският екип е в състав – арх.Диана Петкова, инж.Огнян Баклов и инж. Светослав Благоев. Предстои изготвянето на окончателния проект, който да бъде обнародван и утвърден от Общинския съвет. В рамките на предвидения срок заинтересованите могат да дадат своето мнение, възражение и препоръка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close