ОбществоРегионални

Гостуваща изложба с картини на Наум Хаджимладенов подредиха в столичната галерия „Средец”

Анелия Балабанова

Юбилейна изложба в столичната галерия „Средец”, помещаваща се в Министерството на културата напомни с нов глас за големия Наум Хаджимладенов/15.07.1894- 20.08.1985/. Поводът беше 125-годишнината от рождението на именития самоковски художник. Честванията по този повод започнаха през месец март с тематична изложба в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, посветена на националния празник. „Почнеш ли много да пишеш и да обясняваш изкуството, то изчезва изведнъж, като лятна мъглица над чамовете. Изкуството или го има, или го няма…” В продължение на думите, изречени от големия художник Наум Хаджимладенов може да се каже, че или носиш творческия поглед за света в себе си и можеш да го изразиш върху платното или – не. По никакъв начин не може да се оспорва това, което самоковският майстор на четката е оставил като наследство за поколенията. Достоен продължител на художествената школа, родила редица значими произведения на изкуството и имена като Христо Йончев- Кискарец, Васил Захариев, Слави Генев.

Изложбата в галерия „Средец”, организирана от Община Самоков и Исторически музей- Самоков осигури възможност по-голям кръг от хора да се докоснат до творчеството на Наум Хаджимладенов. С приветствени думи към присъстващите се обърна Аксиния Бутева  – началник отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства” в Министерство на културата. Интересни живота на художника сподели директорът на ГИМ-Самоков Веселин Хаджиангелов, който не пропусна да отбележи цялостния принос на художник в областта на изобразителното изкуство. Художникът, носещ духа на Дон Кихот оставя богато културно наследство на Самоков. Част от  картинните шедьоври на Наум Хаджимладенов са запазени от Историческия музей. Те можеха да се видят и новия каталог от поредицата „Самоковски художници”, издаден по повод 125-та годишнина от рождението му. Това е един от харесваните и изпълващи с гордост сърцата самоковски творци. Вече 15 години неговото име носи една от школите по изобразително изкуство в града – при читалище „Младост – 2003” с ръководител Иван Шуманов.

Като човек от народа, но много различен от множеството го определи Веселин Хаджиангелов. По думите му Наум Хаджиангелов е една личност с безспорен авторитет в средите на българските художници, но изключително земен. Живеещ там – в Теким махала на възрожденски Самоков. За мнозина той си остава човек на две епохи, закърмен със спомените и разказите за родния Самоков. В творбите прозира огромния талант който притежава и наученото от неговия професор в Художествената академия – Иван Мърквичка. Веселин Хаджиангелов не пропусна да спомене и факта, че десетилетия наред, живеейки извън творческата атмосфера на столичния град, в малкия Самоков, Наум Хаджимладенов се отдава и на народно полезно дело. През 30-те години той дарява десетки свои творби и с това създава художествения отдел на Историческия музей. Човек с невъобразимо културно натрупване, интелект и въображение, който не спира да твори до сетния си час и до края на живота си той остава отдаден на изкуството. Изложбата с картини на големия майстор ще краси галерия „Средец” по време майските празници, посветени на българската просвета, духовност и култура. Тя ще остане на разположение за ценителите на изобразителното изкуство до края на месеца.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close