КултураРегионални

Гостуващата изложба в Байракли джамия отпътува за Пловдив

Анелия Балабанова

В мразовитата петъчна вечер самоковци се сбогуваха с гостуващата изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации”. Посланикът на Кралство Мароко Закия Ел Мидуаи посети за втори път града ни, за да я закрие. Експозицията, носеща духа на Близкия и Среден Изток престоя в Байракли джамия повече от два месеца. Следващата дестинация за културни ценители, към която тя ще се отправи е Пловдив. Доста хора определиха събитието като уникално. И то наистина беше такова по няколко причини. Първо заради мястото – Байракли джамия, където с години нищо не се е случвало и след това заради непознатата култура, която представя.

„Ориентът” винаги е очаровал европейците. Още в първите сблъсъци, които едновременно служат и за културен обмен, през кръстоносните походи през Ренесанса, любопитството на ерудираните европейци към турската и арабска култура дава началото на целенасочени изследвания. Едва през XIX в. обаче, когато колониалната експанзия за сметка на западащата Османска империя, както и развитието на средствата за транспорт и комуникация, благоприятстват появата на ориентализма като сериозно художествено и културно движение. „Имаме желание да направим Джамията посещаван обект и това е една от стъпките. Успяхме да са включим в международен проект, реализиран по програма „Култура” на Европейската комисия с водеща организация „Темпора” от Брюксел. Тя е с впечатляващ опит в създаването на големи международни експозиции и има осъществено партньорство с институции от 7 европейски държави – Германия, Франция, Белгия, Италия, Босна и Херцеговина и България. От българска страна партньор по проекта е Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, а ние сме техни партньори” – разказа в навечерието на откриването директорът на ГИМ-Самоков. Равносметката седмици по-късно е, че Байракли джамия наистина се оживи. По думите на В. Хаджиангелов през годините са се давали немалко средства за поддържането й като паметник на културата и трябва да продължи да функционира като такъв.

Времето, в което гостува експозицията е неслучайно избрано. През зимата Самоков и Боровец се радват на сериозен туристически интерес, а идеята е повече хора да посетят, разгледат и видят показаните неща. Посланието е, че културата е невидимият мост между различните цивилизации, който устоява на превратностите и времето. Официалното закриване се състоя на 23-ти февруари /петък/ в Байракли джамия в присъствието на кмета Владимир Георгиев, зам-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, народния представител Валентин Милушев и директорът на проекта за България – Николай Вуков. „Имах много силни емоции и предизвикателства с тази изложба. През последните дни и седмици тя беше едно изключително явление” – коментира В. Хаджиангелов като обобщи, че вълнението е еднакво и при откриването и при закриването. На финала събитията се пренесоха в Ритуалната зала, където присъстващите имаха възможност да опитат марокански чай и традиционни за този район сладкиши. След гостуването си в Пловдив, изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации” заминава за Германия

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close