ОбществоРегионални

Гости от Руското посолство дойдоха на Бабинден в Ритуалната зала

Анелия Балабанова

Бабинден – красив, изворен български празник. Ден след отбелязването му / на21-ви януари по стар стил/ традицията отново беше спазена. Момичетата и момчетата, родени през 2017 г., получиха плакети от Общината. На събитието присъстваха представители на общинското ръководство и част от хората, помогнали на малчуганите да се появят на бял свят – специалистите от АГ отделението на МБАЛ-Самоков. Сред тях бяха началникът д-р Пламен Спасов, д-р Николов, управителят на лечебното заведение д-р К. Ковачка и техни колеги.

В Деня на родилната помощ по традиция казваме едно голямо „Благодаря” на хората, които неуморно и денонощно се грижат, за да се родят бебетата на Самоков живи и здрави. Благодарение на техния професионализъм и всеотдайност ние виждаме усмивките, озаряващи лицата на щастливите родители и техните рожби. „Къща без деца огън да я гори”, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето” Това е най-голямото богатство, което притежаваме”. Специалистите обещаха да продължават да полагат грижи в името на бъдещето и утрешния ден. „Ангажимент на Общината е децата на Самоков да растат в една уютна и приятна градска среда и ние ще полагаме всички усилия затова” – сподели кметът Вл. Георгиев. Раздаването на плакетите – червени за момичетата и сини за момчетата ставаше съобразно месеците, в които са родени мъничетата.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите” – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. В много от самоковските села традициите все още се пазят. Фолклорната група при читалището в с.Доспей направиха възстановка на обичая „бабуване”. На изпълнението се насладиха и специалните гости на празника – представители на Руското посолство и клуб „Чайка”, предвождани от Аксиния Джурова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close