Култура

Гости от близо и далеч посрещнаха на събора в Райово

Rayovo2Анелия Балабанова

Наближи ли Илинден няколко села започват да се стягат за събори. Така е от край време. С курбани за здраве и големи общоселски тържества, хората почитат Св. Илия – покровителя на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Празненства в съботния ден имаше в няколко самоковски села – Райово, Широки дол и Злокучане. Хора от близко и далеч се събраха, за да се видят със своите приятели и роднини, да се разговорят с блага дума, да хапнат, пийнат и да се повеселят. Традиционните селски събори са на особена почит, много тачени от местните жители, защото внасят живец и доза колорит в доста скучното ежедневие.

Приготовленията за събора в Райово започнаха още от предишния ден, на 25юли. Имаше много и разнообразна музика, футболен турнир, скара и бира на стадиона в селото. Яко DJ парти до зори„Rayovo sunrise summer 2014”, носещо посланието „Почувствайте музиката” (Feel the music). Десетки млади хора се вслушаха в отправения призив и купонясваха на открито.

Доста по-оживено беше на следващия ден, когато бяха същинските празненства. Те стартираха с раздаването на традиционния курбан и продължиха до късно вечерта с кръшни хора и ведрите изпълнения на оркестър „Фолк палитра” от град Първомай, с ръководител Петър Войников. Най-голямата атракция се оказаха изпълненията на жените от групата за автентични песни „Райски гласове” и изявите на момичетата от танцов състав „Палакарийче” с ръководител Росица Павлова, които могат да се похвалят с доста престижни награди от различни форуми. От скоро НЧ „Христо Ботев -1926” има още попълнение – формация, в която са събрани най-малките деца от селото, проявяващи интерес към танците. Те също показаха какво могат и получиха много овации за своето представяне.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close