Обща категорияОбществоРегионални

Горя параклисът „Св. Илия“ в село Алино. Стопанинът Иван Малканов: „Палежът е умишлен“

Анна Манова

Горя параклисът „Св. Пророк Илия“, намиращ се в самоковското село Алино. Инцидентът, който по всяка вероятност е бил предизвикан умишлено, се случва навръх големия християнски празник Илинден, който е и храмов празник за святото място. Пострадали са част от изографисаните икони и електрическата инсталация. Параклисът вътре е почернял от дима.

Преди десет години на едно възвишение край Алино местният жител от селото Иван Малканов решава да направи едно добро, възстановявайки на същото място намиращ се преди години храм. Решава да го нарече „Св. Пророк Илия“ и на празника, посветен на светеца, да дава курбан за здраве на жители и гости. Параклисът е изграден изцяло с негови лични средства, изографисан е и оборудван. През тези 10 години святото място е било обект на множество посегателства. Изчезвали са икони, свещници, а може би най-фрапиращото е задигането на 8-килограмовия месингов кръст. Явно това, че крадат от църква не притеснява апашите. А от своя страна стопанинът Иван Малканов възстановява всяка нова щета, с надеждата че ще е последна. Но разочарованието за самия него остава. Тази година не прави изключение. Прехвърлилият вече 70 години Малканов, уморен от неблагодарността на хората и това че нямат страх от Бога, решава да даде курбан за последно за 10-годишния юбилей на параклиса. Подготвя над 100 порции телешки курбан, осветен от отец Любомир навръх Илинден. Празникът край параклиса продължава до към 14:00 часа. След това Малканов си тръгва последен от черквата. Час по-късно разбира, че параклисът гори вътре.

„На 20 юли тази година отбелязахме 10-годишнината на параклис „Св. Пророк Илия“. Купих 50 кг. телешко месо и приготвихме вкусен курбан от над 100 порции. Много хора се събраха в двора на параклиса да почетем хубавия празник. Курбанът бе осветен от отец Любомир. Тази година си казах, че го правя за последно, защото навлизам във възраст и не знам дали ще мога да се справям. Но ще поддържам мястото. Празникът приключи и аз си тръгнах последен. След един час ми съобщиха, че той гори. Една жена от селото Латинка Ласкина е отишла да запали свещ и е видяла пожара вътре. Веднага е започнала да гаси. Ако не е била тя там сигурно щеше да изгори целият“, споделя с нескрито огорчение и болка стопанинът Малканов.

По думите му не става въпрос за инцидент, а за умишлен палеж. Той е засегнал част от изографисаните стени и електрическата инсталация. Тръгнал е от масата със свещите към стената. Параклисът се нуждае от основен ремонт. Малканов е поставил камери и се надява извършителите да бъдат заловени. А единственото му желание е да се разбере истината за палежа.  Разочарованието му днес е още по-голямо, а възстановяването отново ще е за негова сметка.

Интересен факт е, че само преди няколко седмици на метри от „Св. Пророк Илия“ бе направена първа копка на нов параклис. Дали неговата съдба ще бъде същата само времето ще покаже… или съзнанието на хората, които посягат на светите домове без чувство за вина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close