Самоков

Голям цветен надпис Samokov ще посреща гостите на града

Жанета Димитрова

На 8 август в горния край на Туристическата градина беше поставен голям, цветен надпис – Samokov. Той е монтиран в близост до новоизграденото самоково, а идеята е да посреща и изпраща гостите на града и всички преминаващи в посока Боровец. Освен това да бъде своеобразна реклама и място за снимки. Стойността на надписа възлиза на 12 хил.лв без ДДС, а решението за поставянето му и избор на изпълнител е взето на сесия на ОбС. Поръчката е изпълнена от рекламна агенция „Райц – 2”.

В последните години подобен тип искрящи конструкции се превърнаха в тематични за много български градове. Есента на 2015 година в центъра на Пловдив беше поставен първият такъв надпис, който за кратко се превърна в емблема на града, известно време след това с такива надписи се сдобиха Варна, Своге и други български градове.

С големите си размери, над метър, и пъстри цветове, надписът в Самоков освен настроение, предизвика и доза възмущение. Минути след като в страницата на общината бяха публикувани снимки на новата придобивка, заваляха различни коментари по темата. Редица самоковци побързаха да „ударят” по един лайк и с радост споделиха, че идеята им носи свежо настроение и надежда, че в града все по-често започнаха да се осъществяват подобни проекти. Други пък не скриха недоволството си от вече познатата концепция, имената на български градове да бъдат изписвани на латиница. Реакцията и на двете страни е съвсем адекватна и показва, че самоковци определно имат интерес към това, което се случва в техния град.

Факт е, че  цветният надпис прави лицето на града по-свежо и приветливо, а облика на Туристическата градина – обновен. Отворен остава въпросът, защо не последвахме примера на Община Пазараджик, където надписът с името на града е на кирилица, а продължаваме баналната тенденция да бъдем разбираеми за чуждестранни туристи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close