ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионални

Глоби от 50 до 200 лв. за паркиране на автомобили на тротоари и зелени площи

Ще бъдат налагани наказания на автомобили, които са паркирани на тротоари или зелени площи. По този въпрос кметът Георгиев проведе разговор с ръководството на РУ на МВР – Самоков относно мерките, които ще бъдат взети.

Според Закона за движение по пътищата ако между паркирания автомобил и оградата има един метър разстояние, то той не е в нарушение. По тази причина основанието, на което ще бъдат санкционирани автомобилите е Наредбата за опазване на обществения ред. В нея е залегнала забраната за паркиране на всякакъв вид превозни средства, включително и такива с животинска тяга, в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, тревните площи и на тротоари в населените места. При констатиране на нарушение на разпоредбата от настоящата наредба и съставен акт за установяване на административно нарушение на виновното лице ще се налага глоба от 50 до 200 лв. При констатирано повторно нарушение и наложена предходна санкция на лицата се налага глоба /имуществена санкция/ в двоен размер.

Изготвят се специални предупредителни талони, чрез които всеки собственик на неправилно паркирано превозно средство ще бъде предупреждаван, а при повторно констатиране на нарушението – глобяван. Целта е да се предотврати порочната практика за паркиране на автомобили върху тротоари, които са покрити с плочки. Безспорно това води до счупването им и респективно до повреждане на общинска собственост. Мярката ще се прилага до въвеждането на „синя зона” в централна градска част, когато ще има назначени лица и ще бъдат поставяни скоби на неправилно паркиралите автомобили. За премахване на скобата водачът ще трябва да заплати глоба в размер от 30 лв. Глобата за поставена скоба не изключва възможността на собственика да бъде съставен и акт по Закона за движение по пътищата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close