Политика

Глас народен или глас наложен? Ще опорочи ли изборният туризъм местния вот наесен?

samokov1Анелия Балабанова

В разгара на лятото темата за изборния туризъм продължава да вълнува и да бъде актуална. Това е периодът, в който всеки от нас става особено чувствителен към миграционните процеси. Дори и в национален мащаб ставаме свидетели на какви ли не парадокси, граничещи с абсурда. На този фон решихме да проверим каква е ситуацията в Самоков и в състояние ли са новорегистрираните по настоящ адрес жители в отделните населени места от общината да подменят реалния вот на избирателите. Известна яснота по въпроса внасят официалните данни на ГД „ГРАО”, които са публично достояние и са обществено достъпни на сайта. Без претенции за изчерпателност, ще очертаем някои щрихи в предизборната демографска картина. Когато числата говорят и боговете мълчат, а изводите всеки може да направи сам за себе си.

Данните и притесненията свързани с изборния туризъм станаха повод и за отправеното питане от общинския съветник  Светлана Атанасова към ръководството на Общината в лицето на кмета Вл. Георгиев. Направената справка показва движение в почти всички населени места от общината. Прави впечатление обаче сериозната разлика в някои от селата. Доста фрапираща е тя за Ковачевци. Там регистрираните жители от началото на годината до 15.06 са 646 срещу 467 в края на 2014.Увеличение на адресните регистрации, макар и минимално – с около 20-30 човека се наблюдава в Драгушиново / от 589 на 627/, Клисура /от 210 на 252/, Поповяне /256 на 275/, Шипочан /от 157 на 198/. Почти без промяна е положението в селата около Искровете. В Говедарци регистрираните жители с постоянен адрес са 1253, а тези с настоящ – 1189, съотношението в Бели Искър е 586 на 609, Маджаре 265 на 274, а в Мала църква съответно 412 и 425 жители с постоянен и настоящ адрес. Това е официалната статистика, която може да отразява и съвсем естествени процеси, без непременно да става въпрос за злоупотреби. Подробните коментари ще оставим за есента, когато ще се знаят и резултатите от отделните изборни секции. Едно е ясно – определени райони, с компактно ромско население, а и не само, ще бъдат следени под лупа. По неофициална информация предстоят проверки.
Важно е да се отбележи, че според  българското законодателство постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението. Всяко лице може да има само един постоянен адрес. Настоящ адрес е адресът, на който се пребивава в момента.Всяко лице има само един настоящ адрес. Съгласно Закона за гражданската регистрация, всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес. По предвидливите нашенци използваха тази законова възможност като вратичка за полулегален начин за купуване, респективно продаване на гласове. И няма да е никак учудващо, ако в един момент изоставена стара къща или стопанска сграда, абсолютно негодни за живеене, се превърнат в жилище на самонастанили се обитатели /почитатели на българските села/, минимум 10 на брой. Знае ли човек, може по този начин да се реши проблемът с обезлюдяването в част от малките населени места. А дано, ама надали.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close