ОбществоРегионални

Главоблъсканицата около ремонта на язовир „Бели Искър” продължава

Анелия Балабанова

В совалка между институциите зацикли ремонтът на язовир „Бели Искър”. Сумата от 500 млн. лв. уж е отпусната, но дейностите по отношение на компрометираната стена не са излезли от точката на замръзване. Не са стартирали, дори напротив. Въртят се в омагьосания кръг, в който са от години. Затова алармира инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България /НКПВБ/ в поредна пресконференция. Стената на язовир „Бели Искър” е пред катастрофа. Заплашени са животът и имуществото на десетки хиляди хора и бизнеса в самоковски регион, обяви специалистът в присъствието на местните медии. Инж.Ганчо Хитров очерта някои от акцентите и съществените моменти към днешна дата. На първо място е липсата на информация по линия на Министерството на икономиката, респ. Държавна консолидационна компания и Предприятието за поддържане и ремонт на язовирите – държавна и общинска собственост относно хода и изпълнението на взетите до момента решения.

„Пълното информационно затъмнение, наложено в продължение на повече от една година от страна на ДКК – ЕАД, става причина за реална оценка на събития, водещи до ненужно протакане и забавяне на отдавна изяснени процедури” – коментира председателят на НКПВБ като не пропусна да спомене, че анализ на техническото състояние на стената на язовир „Бели Искър” е извършен през месец октомври 2018 г. от страна на концесионера „Софийска вода” АД, съвместно с външни лицензирани експерти. Такъв анализ се изисква по Закона за водите задължително на всеки 3 /три/ експлоатационни години. Какво налага и защо трябва да се прави отново сега, питат от Комитета за подобряване на водоснабдяването в България. Тези и други факти и обстоятелства трябва да изясни водената кореспонденция с Министерството на икономиката, Президенството в лицето на държавния глава Румен Радев и неговият секретар Димитър Стоянов и Областна администрация – София в лицето на областния управител Илиан Тодоров. Фактите са си факти и те са достатъчно красноречиви. Докато Президенството и Областната администрация приемат присърце проблема, в Министерството на икономиката потулват бъдещия ремонт в затъмнение и протакане с нови процедури. Реакции се очакват и от Прокуратурата с възложената проверка по случая. Оттам уверяват, че е направено всичко възможно съобразно компетенциите и правомощията им.

Резултатът обаче е нулев, както още в самото начало на тази дългогодишна сага. От Националния комитет и Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на язовир „Бели Искър” са решени да не спират дотук и продължат борбата. Стъпка номер едно е да потърсят съдействие от новоизбраната местна власт в Самоков и Бели Искър, а така също и от представителите на бизнеса и конкретно „Ротари клуб”. Предвидена е и още една пресконференция, която ще бъде вероятно  в края на месеца. Дали усилията им ще се увенчаят с успех, предстои да видим. Сигурно е, че язовирната стена е компрометирана и това е безспорно. Наложително е да се вземат адекватни мерки час по-скоро, за да се избегнат бъдещи инциденти с неясен изход.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close