Спорт

Гимнастиката – извор на младост

gimnastikaФизическото и психическо състояние на човека се подобрява с подходящи подбрани упражнения. Природата може да те е надарила с хубаво тяло, но са нужни усилия, за да го запазиш. Никакви средства не могат да направят за нашето тяло това, което можем да постигнем с движението.

Обездвижването води до заболяване на костно-ставния апарат. За да се навеждаме, клякаме и движим без болка, трябва на всяка цена да запазим гъвкавостта си. С подходящи упражнения можем да подчиним тялото си и да го накараме да прави    безпроблемно всичко, което искаме от него. Трябва да бъдем гъвкави, да имаме нужната подвижност на ставите и сухожилията, пластика на движенията, способност да управляваме тялото и мисълта си.

Заниманията с гимнастика, независимо каква е тя, са много важни. Тя предпазва от много заболявания, забавя процесите на стареене, намалява риска от сърдечно –съдови заболявания. Увеличава се количеството на „добрия холестерол”, освобождава ни от стреса и нервното напрежение, спомага да се отпуснем, да се концентрираме и изпълним с нови сили. Хората трябва да повярват и да се убедят в това, че когато са в добра физическа форма са по-енергични, чувстват се по-добре и по – щастливи.

Като специалист по гимнастика разработих комплекси от упражнения, които включват пилатес, стречинг, йога и каленетика.

Упражненията на пилатес развиват гъвкавост, сила, координация на движенията, равновесие и чувство за време, зареждат с енергия. При тези упражнения се изисква специфично дишане за изпълнението им, повишава се ефективността им, доставя се повече кислород в кръвта. Същевременно с правилното дишане, със спускането и вдигането на диафрагмата се прави масаж на вътрешните органи в коремната кухина. С тези упражнения се постига по-тънка талия и плосък корем.

Стречингът е система за подобряване на гъвкавостта, за по-свободни и красиви движения. Помага за разтягането на мускулните групи, което не само подобрява физическата форма, но се увеличава психическата сила и издръжливост. Упражненията са достъпни за всеки, те се изпълняват по-бавно, при тях мускулите не се съкращават рязко, а постепенно възстановяват изходната си дължина. Така те стават по-еластични. Ако  имаме артроза или заболяване на гръбначният стълб упражненията от групата на стречинг са много подходящи.

Движенията при каланетиката са прецизни концентрирани и включват всички мускулни групи. Мускулите се натоварват цялостно, а не повърхностно. Тези упражнения прибират корема, намаляват ханша, повдигат бюста  и стягат бедрата.

Йога овладява стреса, не само на физическо, но и на духовно ниво. При заниманията с йога се осигурява плавно движение на мускулите и ставите, тонизира всички вътрешни органи и подобрява оросяването, без да предизвиква умора.

И накрая, каква е ползата от всичките тези упражнения?! Топят се излишните мазнини, засилва се имунната система, изхвърлят се токсините, кожата става стегната и еластична, отшумяват проблемите като главоболие, болки в гръбнака и раменете, намалява се ежедневният стрес и напрежение, намалява се риска от тежки заболявания, фигурата става по-стройна, походката по-елегантна, стимулира се мозъчната дейност. Чувствате се по-жизнени, по – уверени и сте по-устойчиви на заболявания и травми. Клетките в тялото функционират нормално, защото сме им дали всичко необходимо – хранителни вещества, кислород и движение. Или казано с една дума  с гимнастиката  сме дарили тялото си със   ЗДРАВЕ!

Да не забравяме само, че всичко това не се постига с магическа пръчка, а с упоритост и постоянство!

Ганка  Коцова – ръководител на курса по пилатес, стречинг, йога и каленетика.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close