Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Гимназистът Светослав Иванов с първо място от национална олимпиада по немски език

Анна Манова

Единадесетокласникът от ПГ „Константин Фотинов” Светослав Иванов се представи отлично на провелата се в Благоевград национална олимпиада по немски език. Миналата година само една точка не му достигна, за да се класира на първото място. Но тази година, благодарение на упорития си труд в часовете по език при учителката си Стефанка Митрева, Светльо успява да се справи значително по-добре и от ученици, които идват от специализирани езикови гимназии в страната. Този факт го нарежда сред най-добрите по език в страната. Той сподели, че зад всеки успех стоят постоянство и упорит труд и по няколко часа на ден, отделени в самоподготовка.

Откакто е ученик в ПГ „Константин Фотинов” той взима участие в олимпиадата по немски език, като всяка година затвърдява знанията и уменията си до достигането на съвсем заслуженото първо място. Преди да се класира на националното ниво Светослав е преминал през общински кръг, следва областен като и двата са писмени, а последният етап е националният кръг, който е устен. На национално ниво, пред комисия от двама професионалисти, се разискват две теми, като има отредено време за подготовка от 20 минути. Една от темите е разсъждение по цитат. В случая нашето момче е изразило позиция по отношение на мисълта: „Който си мисли, че станал нещо е престанал да се развива”. Като гимназистът е впечатлил комисията с подкрепа от цитат на Гьоте, който са изучавали по немска литература. По този начин той е събрал максималния брой точки от националната комисия – 30. И заедно с точките от областния кръг е затвърдил първото си място в националната олимпиада по немски език. Самият той подчерта, че се чувства по-силен в устната проява.

„Изключително съм щастлив, че успях да постигна този успех. Мога да кажа, че зад него стоят три неща – постоянство, подкрепа и не на последно място е самият факт, че това, което правя ми харесва. Искам да изкажа моята благодарност за подкрепата от страна на моята преподавателка по език г-жа Митрева и на директора г-жа Симитчийска. Още не е решил какво да следвам, но със сигурност немският език ще взима много важно място в моето развитие”, каза гимназистът.

Успехът на Светослав Иванов е гордост и за неговата учителка г-жа Митрева.  „Първото място на Светльо е успех за гимназията. Той се представи по-добре от ученици, идващи от гимназии в Пловдив, Варна, Добрич. Макар и в малък град този успех показва, че нещата се получават. Като цяло класът по немски е доста силен, интересуват се от езика. Ключът към успеха е в постоянството, език се учи с натрупване. Знанието на езици днес е водещо. Привилегия е за мен да работя с такива млади и мотивирани хора”, сподели развълнуваната учителка Митрева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close