Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Гимназисти и учители от ПГ „Константин Фотинов” събират средства за модерен интерактивен кабинет

Анна Манова

Ученици и учители от ПГ „Константин Фотинов” събират средства за създаване на нов езиково – литературен кабинет „Библиотеката” в училището. Кампанията, която стартира в началото на месец юли, се провежда под мотото: „Дари за образование, подари бъдеще на дете!”, като всяко едно дарение е от значение. Сумата, необходима за реализирането на начинанието, възлиза на 25 хил. евро.

Главни инициатори на интересната идея, обърната към създаването на модерно интерактивно пространство в училището, са двата редакционни екипа на гимназиалното списание „#Aпостроф’ Арт и УПС”, съвместно с преподавателката им по БЕЛ г-жа Костадинка Христова. Основната цел е да се повиши нивото на образованието, както и да се създаде модерен кабинет, в който за всеки един ученик да има отделен лаптоп, да разполага с бърз интернет, да бъде място за извънкласни занимания и различните клубове към гимназията.

Бъдещите осмокласници, които съдействат това благородното начинание да види бял свят – Кристина Недялкова, Рая Милева, Димитър Рогачев, Симона Захариева и Габриела Бранкова, подчертаха, че една от основните ползи на това интерактивно пространство е, че в него часовете ще се провеждат по-интересно и по-пълноценно. Този кабинет ще издигне на по-високо равнище работата и на преподавателите, и на учениците по езиците и по литература.

ПГ „Константин Фотинов“ е една от най-старите гимназии в България. Тя е създадена през 1894 г. и от тогава  непрестанно обучава ученици. Тя е построена със средства, събрани от дарения. Днес  училището предлага на младежите два профила – хуманитарен и природонаучен. Интензивно се изучават английски и немски език, а като втори чужд език се преподават още италиански, испански и руски. За своя принос в образователното дело гимназията е удостоена с престижната награда Орден „Кирил и Методий“, присъдена от Министерския съвет на Република България. В чест на 125-годишнината от създаването на самоковската гимназия и в памет на нейния патрон Константин Фотинов се събират средства за изграденото на един съвременен езиково – литературен кабинет. За тази цел е необходима сумата от 25 хил. евро. Повече информация можете на намерите в платформата Collectim. Сумата ще бъде инвестирана в закупуване на необходимите мебели, на техника, за интерактивна дъска, екран, мултимедии, за художествена литература, учебни филми, учебен софтуер и инсталиране на интернет.

Самото училище поема разходите за строително-ремонтните дейности на помещението, определено за кабинета.

„Тази кампания може да бъде разгледана подробно в платформата Collectim. Там са указани начините, по които всеки може да дари. Даренията стават чрез използването на сметката на гимназията, чрез банков превод, или чрез e-pay. Сумите, които постъпват по банков път ги въвеждаме ръчно в секцията „Новини”, а другите платформата ги отразява автоматично. Кампанията е абсолютно прозрачна и всеки по всяко едно време може да проследи движението на приходите. Получихме подкрепа от г-жа Сия Шехтанова, която помогна за стартирането на кампанията. Подкрепиха ни също бивши възпитаници на гимназията, които са пръснати в различни точки по света и у нас. Силно се надяваме да осъществим идеята си”, подчерта г-жа Христова.

Някои хора не могат да дарят финансови средства, но това не означава, че не могат да помогнат. Чрез опцията Boost всеки, който подкрепя начинанието, може да повиши пулса на кампанията. А високият пулс може да доведе до платена реклама и достъп до по-широка аудитория от дарители.

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/wtczgD

Сметка за дарения:

Профилирана гимназия “Константин Фотинов”

IBAN  BG51CECB97903190130900

BIC : CECBBGSF  ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close