ОбществоРегионалниСамоков

„Театът? Фантастиш!“ представи авторската постановка „Празници и (без)делници“

Анна Манова

Животът ни днес – на моменти комичен, на моменти драматичен, друг път абсурден и заплетен в обрати, в битка между морал и интерес, точно такъв го представиха възпитаниците на ПГ „Константин Фотинов“ в новата си постановка „Празници и (без) делници“. Премиерата се състоя на 24 юни в салона на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Пиесата е изцяло авторска и е дело на преподавателите по немски език г-жа Стефанка Митрева и г-жа Емилия Попова.

Традиционно „Театър? Фантастиш!“ представя пиесите си на немски език като премиера в родния град и като генерална репетиция за участие във Фестивала „Завесата се вдига на немски език“, организиран от Немското посолство, Гьоте институт и Министерство на образованието и науката. Театралната гимназиална школа е създадена през 2012 година, а от 2014 активно участва във фестивала, който всеки сезон се провежда в различен град и под различно мото. Фестивалът е отменен, но това не отказва преподаватели и ученици. Така те с общи усилия създават една типично българска постановка, която на чужд език едва ли би била толкова комична и абсурдна. Основният източник и вдъхновител за появата й е динамичното ежедневие, е което живеем – трудностите на обикновения човек, политическата обстановка и разделението между тези с власт и пари, и останалите.

В пресъздаването на пиесата активно се включват всички ученици, учители и почетният член на групата Калина Митрева. Музикалното оформление и плакатите са дело именно на Калина. В „Празници и (без)делници“ в различни роли се превъплътиха Йордан Витанов, Йован Христов, Йоан Ангелов, Анна Белова,Таня Георгиева,  Борислав Олев, Йордан Тенев, Лора Генова, Стефания Николова, Йоанна Никова, Цветомира Дюлгерова и Боян Шуманов. Гимназистите умело изиграха ролите си, пресъздавайки твърде точно всичко случващо се днес. За тази своя изява те се готвят от началото на учебната година. Публиката от своя страна отвърна с бурни аплодисменти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close