Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Гимназистите от ПТГ „Никола Вапцаров“ се запознаха с творчеството на Хубен Черкелов в библиотеката

Жанета Димитрова

На 30 май в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ гостуваха историкът, сценарист и журналист Дими Стоянович и писателят Георги Тенев. Срещата бе по повод експозицията „120 лица” на Хубен Черкелов, която е наредена в библиотеката и ще остане там до 15 юни.

Изложбата представлява 120 на брой картини – портрети, заимствани от книжни банкноти от целия свят. Образите са на Захари Зограф, Константин Бранкузи, Бенджамин Франклин, Гьоте, Галилей, Иван Милев и още десетки други реални личности и легендарни фигури на различни култури.

Двамата журналисти от БНТ се срещнаха с учениците от ПТГ „Никола Вапцаров“, с ръководители Деси Войникова и Росица Димова, за да им разкажат за лицата от банкнотите. Мероприятието започна с кратък увод за живота на художникa Хубен Черкелов и творчеството му. Интерес предизвика това, че негови картини са популярни на пазара на изобразително изкуство в САЩ със сюжетите си, заимствани от парични знаци – банкноти и монети. Значителна част от картините на Хубен Черкелов са свързани с американски банкноти от миналите два века. Сред тях емблематични символи като „Окото на Провидението“ от еднодоларовата банкнота на САЩ и портрета на Бенджамин Франклин от 100-доларовата банкнота. Негови произведения намират  мястото си в Музея на изкуствата „Бронкс“ в Ню Йорк, музея „Брогън“ – Флорида и на 54-тото Венецианско бианале. Тази година в София се провеждат изложбите му „Имане“ и „120 лица“, която може да бъде видяна в Общинската библиотека. В нея присъства и ликът на самоковския живописец Захарий Зограф.

Гост-лекторите разказаха за това как парите са импровизиран учебник по история и за културното значение на хората върху тях. Учениците имаха възможността да задават въпроси по темата и да научат доста любопитни факти от хора, добре запознати с историята.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close