Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Гимназистите от ПГ „Константин Фотинов” ще представят авторската пиеса на немски „Човекът и околната вреда” в Пазарджик

Анна Манова

Театралната трупа „Театър? Фантастиш!” към ПГ „Константин Фотинов” за шести път е класирана за финалите на съревнованието между училищните театри в страната – „Завесата се вдига на немски език”. То ще се проведе между 9-11 май в гр. Пазарджик.

Всяка година мотото на фестивала е различно, което провокира преподавателите и учениците към творчество, изобретателност и иновативност. Тазгодишното мото е: „Да мислим и живеем по законите на природата”. Нашите гимназисти ще се явят с авторска пиеса, написана от двете преподавателки по немски език Емилия Попова и Стефанка Митрева. Всяка година те залагат на нещо различно, което да е в контекста на тематика и регламента на фестивала. Пишат авторски текстове, защото е трудно да се намерят готови такива и то на немски език. Това прави задачата едновременно трудна, но и забавна. Тази година творческият колектив е разработил една много актуална тема, свързана с отношението на хората към заобикалящата ги среда. Ето защо заглавието на постановката е: „Човекът и околната вреда”. А на театралите не им остава нищо друго освен да затвърдят добрите си представяния през годините. Миналата година театралният състав се класира на второ място в Сливен, а през 2017 завоюва безапелационно първото място в Монтана.

По традиция постановката бе изиграна първо на самоковска сцена, защото както подчертаха двете преподавателки Попова и Митрева, това е най-вярната и близка публика, съставена само от приятели на театъра на немски. Декорът на пиесата, както и различните елементи от нея са дело на самите участниците. В различните роли се превъплътиха Димитър Кучиев, Симеона Чакалова, Катя Тодорова, София Стоянова, Габриела Меракова, Лилия Сталева, Калина Митрева, Евгения Константинова, Светослав Иванов и Иван Иванова.

Пиесата бе представена в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” на 7 май /вторник/. За да могат всички гости в салона на читалището да разберат за какво става дума в постановката, която беше изцяло на немски език, в нейното начало бе обърнато внимание на основните акценти.

„Избрахме идеята да погледнем на проблема за околната среда през очите на четирите елемента – Земя, вода, въздух и огън и нарекохме пиесата: „Човекът и околната вреда”, подчерта от сцената Стефанка Митрева.

В нея бяха засегнати различните гледни точки на хората, които са загрижени за природата и нейното опазване, за разделното сметосъбиране, за вредите, които нанася човекът. И как огромните усилия на едни се обезсмислят от безотговорните действия на други. По този начин са застрашени точно тези четири елемента, без които човекът не би могъл да съществува. Всичко бе представено по един атрактивен начин с различни внушения и доза чувство за хумор.

Тази година „Театър? Фантастиш!” работи по проект „Занимания по интереси”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close