Общество

ГЕРОИТЕ

ГЕРОИТЕ2

По Коледа в училищата обикновено или се посреща Дядо Коледа и се получават подаръци, или по традиция се играят пиеси за Рождество Христово. ПГ по туризъм разчупи традицията, отбелязвайки светлия християнски празник с пиеса, посветена на героите на България, един от които е роденият на Коледа и носещ името на Спасителя – Христо Ботьов.

Драматичната среща на Ботев и Левски в Румъния 1868г., съвпадаща с повратния момент: смяна на тактиката за освобождаването на България – от четнически движения, сформирани извън страната, към организирано революционно движение вътре в страната, представлява едната сюжетна линия в постановката, играла се днес в ПГТ, а другата нишка е съдбоносното приемане на бюджета 20 16 от депутатите в парламента. Проблематично конфликтни центрове се очертават минало срещу настояще, вино срещу кафе; национални интереси срещу лични мераци; мечти срещу пари; саможертва срещу сигурност.

Постановката „Героите“ представя  няколко дни от живота на знакови  българи в миналото и в настоящето в съвместното им живеене. Репликите в диалозите в по-голямата си част са автентични, композицията им е художествена фикция.

В миналото – плурал12463757_10205878460021740_1166141181_nизъм на мнение, единство в решенията и обвързване чрез клетва. В днешното – безотговорност на словото, безпринципност в избора, обединяване чрез парите. Подбудата – потребност от велико дело.

Учениците от гимназията по туризъм се превъплътиха в образите на революционерите от Възраждането и на днешните политици. Убедително влизаха от роля в роля Васил Янакиев – Ботев, журналист, патриот и председател на Народното събрание; Стефан Стоименов – Левски, Иков – депутат от партия ПУМИТЕ;  Андрей Цветков – премиер Рисов от партията на РИСОВЕТЕ , Любомир Крумов – студент, Метан- депутат от партията на националния мир – ПГТ; Радослав Игнатов – хъш, Любен Каравелов, Си Де Ров – опозиционен депутат от партия НАПАДЕНИЕ; Тони Петров – млад хъш, самоковски депутат; Димитрина Елина – журналист, Мария -барманка в кафето на парламента, свободна депутатка  и др.

В постановката се включиха и трима учители: Генади Генов – хъш; Михаил Михайлов – Нишев, депутат от партия ПУМИТЕ и Димитър Апостолов – кръчмаря Симо и ЪНЕВ – депутат от партия ХОРОВЛАСТИЕ.  Димитър Апостолов изнесе урок по актьорско майсторство на своите колеги актьори.

Началото….

Отдавна чакана среща в букурещка кръчма между Васил Кунчев и Христо Ботев. За да преодолее непоносимата безнадеждност на ежедневието си, Ботев си създава приключения, които после увлекателно разказва в кръчмите пред жадните за героизъм хъшове. В една такава вечер в народната кръчма на Симо се появява освободеният от затвора за бунтовна дейност против Османската империя Васил Кунчев. Появата става повод за празненство –разкази за  героични изяви, откровения мечти за свободна България, много, много наздравици и накрая неплатени сметки…

Кулоарите на Парламента. Тръпнещи в очакване журналистки. Появата на депутатите предизвиква серия от важни и маловажни въпроси, чрез които се размива представата за ценно, стойностно и адекватно в политическия живот.

В миналото в една запустяла воденица, убежище на калофереца, в тъмната декемврийска нощ пред съмишленик младежът споделя болката си – води себеразрушителен живот, защото  „Тук духът е убит“, а той се е заклел пред баща си, че няма да позволи никога някой да се погаври с човешкото му достойнство и че не ще направи престъпление, но ще изпълни своя человечески дълг.“  Дяконът прави опит да го върне в правия път, да го насочи да открие смисъл в живота си в настоящето.

Днес на кафе се обсъждат и решават големите въпроси. Участват всички честно и открито.

Развръзките на сюжетите и в двата свята са познати и логични за зрителя. Интересът се задържа от нуждата да видиш и усетиш опора в лидери, от надеждата, от вярата в доброто, раждащо се на Коледа.

Постановчик на пиесата, гримьор и музикален оформител е Генади Генов. Художник на декора – Иван Иванов.

В пиесата се включиха участниците в занимание по интереси „Драма“, а за създаването на коледния дух допринесоха музикалните изпълнения на колегите им от група „Пея“, които изпълниха Коледни и патриотични песни.

Цялостният концерт беше реализиран чрез проект „Искрата е у всекиго“ на Фондация „Малък Зограф“, финансиран по програма „ДЪГА“ от фондация ФРГИ. Настоящата публикация стана възможна благодарение на помощта на фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Дъга” с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс”.

 

 

 

Проектът се осъществява по програма „Дъга“ 2015-2017 г. на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“. Програмата цели да изгради сигурна, безопасна и здравословна среда чрез подобряване на взаимодействието между семейството, училището и местната общност и стимулиране на отговорно и позитивно родителство и да подпомогне социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, базирани на системен подход за развитие на детето, неговото семейство и общност.

ГЕРОИТЕ

 

 

 

Related Articles

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close