ПолитикаРегионалниСамоков

ГЕРБ – СДС първи в Община Самоков, следвани от БСП и ИТН

„Самоков 365“

Коалиция ГЕРБ – СДС събра най-голяма подкрепа в Община Самоков от изборите, които се проведоха на 11 юли. ГЕРБ се нареди на първо място с общо 3 650 гласа от Община Самоков. След тях на местно ниво се позиционират социалистите, които имат 2 720 гласа. На трето място се нарежда партията на Слави Трифонов, която получи подкрепата на 2 510 души. ДПС събраха 1 372 гласа и са на четвърта позиция. С малка разлика след тях се нарежда обединението „Демократична България“ с общ брой за общината от 1 180 гласа. Почти еднаква подкрепа са получили Българските патриоти /ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ/ и „Изправи се!Мутри вън!“- съответно 465 и 463 гласа.

За София област числата показват, че коалиция ГЕРБ – СДС води с 24 097 гласа, следвана с малка разлика от ИТН – 20 486. БСП за България са на трето място с общ брой гласове – 13 662. Обединение „Демократична България“ /Да, България, ДСБ и Зелено движение/ е на четвърта позиция с 7 034 гласа, следвани от „Изправи се! Мутри вън!“ и ДПС съответно с 4093 и 3873. Българските патриоти са подкрепени от 3092 души.

В надпревата за депутатското място в новия парламент се впуснаха доста самоковци, представители на различни партии, коалиции и движения. Те се борят за осем мандата.

Този път председателят на Общинския партиен съвет на БСП – Самоков Михаил Михайлов бе част от листата на червените за 26 МИР. Той беше на трета позиция, като замени Николай Колаков от изборите на 4 април. Младият самоковец събра 1 570 преференции. Ако има преразпределение на мандати и размествания той има реалния шанс да влезе в новия парламент. Другият самоковец Валентин Милушев беше пети в листата на коалиция ГЕРБ – СДС. Той събра 2 263 преференции, с което измества втората в листата Николина Ангелкова, която е с 956 гласа подкрепа. Милушев има реален шанс да бъде народен представител също. 1 289 преференции е събрал Александър Методиев – Сали от ДПС. Не е ясно още дали ДПС ще има мандат от София област, ако това не стане е възможно мандатът да отиде при БСП за България. Следващ по събрани преференции се нарежда областният председател на ДСБ Васил Зашкев, който бе част от обединение „Демократична България“. За Зашкев подкрепа са дали 730 души. Предстои да разберем ще има ли Самоков депутат на ДБ в парламента. Лицето от Самоков на „Изправи се! Мутри вън!“ общественикът Райко Масларски събра 123 преференции. Българските патриоти с представители Любослав Зетов и Георги Николчов са събрали съответно 143 и 102 гласа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close