ПолитикаРегионалниСамоков

ГЕРБ – СДС водят в Софийска област, следвани от Има такъв народ и БСП

„Самоков 365“

Най-голямата община в Софийска област излъчи около 20 кандидати от различни партии и коалиции за новия парламент, които се борят за общо 8 мандата. Към момента все още се обработват протоколи и категоричните резултати не са ясни. За първи път в страната се провеждат избори в условията на пандемия.

Обобщените данни от избор за народни представители са към 11:00 часа при обработени малко над 50% СИК протоколи в РИК. Данните към момента сочат, че  коалиция ГЕРБ – СДС  е събрала 34,33%, което е около 16 000 гласа. Като по непотвърдени данни около 7 хил. души от Община Самоков са подкрепили досегашните управляващи. Като в листата за София област участваха трима кандидати – досегашният депутат Валентин Милушев, Цветан Сичанов и Александър Боев. Това е единствената листа, в която имаше повече от един местен представител.

Изненада за някои, или очакван резултат за други показа новакът в политиката „Има такъв народ“, който дори на местна почва, където е определена за „червен бастион“, успя да изпревари БСП за България и събра 18,93% – 8 814 гласа. 8007 са гласовете за БСП в областта, което е 17,19%. Тук местният кандидат за новия парламент е Николай Кокалов.

На четвърта позиция е ВМРО, което показа изненади на местна почва – очакванията бяха за едини кандидати, но се явиха други лица. Един дойде от друга партия, друг отиде в нова. Представител за Самоковска община остана Цветелина Джелепова. Партията на патриотите събра 2772 гласа или 5,95% от вота.

Обединението на Демократична България /Да, България, ДСБ, Зелено движение/ постигна добър резултат – 2623 гласа /5,63%/, като в София се бори за водеща позиция. Тук местният представител е д-р Андрей Андреев. 4% бариера успяват да прескочат и „Изправи се! Мутри вън!“, които до този момент са събрали към 2000 гласа, което е 4,15%. Именно в тази партия имаме самоковец на най-предна позиция в листата – Райко Масларски. С по-ниски резултати за София област са ДПС с 1004 гласа и Патриотичната коалиция Воля и НФСБ – с 714 гласа, което е едва 1,53%.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close