ЗлободневноПолитикаРегионалниСамоков

ГЕРБ надви БСП на евроизборите в Самоков, ДПС са трети

“Самоков 365”

В неделя България избра и изпрати новите си представители в Европейския парламент.  Изборният процес в Самоков стартира нормално и всички секции отвориха врати в точно определеното време – 7:00 часа. Общо 65 са те за територията на общината като 28 от тях са 7-членни и 37 са 9-членни. Единствената промяна бе в 6-та секция, намираща се до момента в помещение до общината, която поради заетостта си е изместена в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”.

В 15 секции на територията на Община Самоков гласоподавателите имаха възможност да упражнят правото си на вот машинно. Четири от тези секции бяха разположени в селата Мала църква, Райово, Говедарци и Радуил, а останалите 11 в града, поставени в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, СУ „Отец Паисий”, ПГ „Константин Фотинов” и на други места. 3300 е общият брой на секциите в страната, в които имаше предоставена възможност за машинно гласуване.

Изборите в Самоков не направиха изключение от цялостната картина в страната и преминаха при доста ниска активност. Мнозина не счетоха за необходимо да отидат до урните. До обяд 4600 човека са упражнили своето право на глас от общо 31 700 правоимащи, което е около 15% избирателна активност. 37 % или 11 600 човека гласуваха до края на деня. По данни на ЦИК избирателната активност за страна е 33.27% при достигнато средно ниво в ЕС от 50,5 на сто. При 100% обработени протоколи резултатите от евровота на национално ниво сочат 31.07% за ГЕРБ, 24.26% за БСП, 16.55% за ДПС, 7.36% за ВМРО и 6.06% за „Демократична България”. Сходни са неофициалните данни за Самоков, които подреждат партиите в същата класация с 3192 гласа за ГЕРБ, 2827 за БСП. Изненадващо или не трета политическа сила е ДПС, с получени над 2300 гласа. По данни на ЦИК близо 30% от гласоподавателите са използвали правото си на преференция.

Общо 317 души влязоха в оспорвана битка за 17 места в Европейския парламент. Зад тях стоят 15 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитета. Тази година в бюлетината бяха нанесени промени с цел да се избегне т.нар. феномен „15-15”. За първи път избирателите можеха да изразят мнението си и отбележат в графата, че не подкрепят никого. Окончателната обработка на данните сочи, че новите български евродепутати ще бъдат Мария Габриел – досегашен еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов от ГЕРБ, Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов. Благодарение на преференциален вот Сергей Станишев (лидер на ПЕС) влиза на второ място. Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са избраните кандидати на ДПС за ЕП, но те вече декларираха, че се отказват и тяхното място ще бъде заето от следващите. Двама свои представители ще има ВМРО – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков и един от „Демократична България” – Радан Кънев. С успех за едни и разочарование за други приключиха евроизборите, които бяха определени от мнозина като генерална репетиция за местния вот през есента.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close