ОбществоРегионални

ГЕРБ – жени и тази година помагат на лица с репродуктивни проблеми

Вече могат да се похвалят с бебе

Анна Манова

Сумата от 2500 лв. събраха ПП ГЕРБ – жени на превърналата се вече в традиция кулинарна изложба базар, която се провежда в края на януари. Средствата бяха събрани в понеделник вечерта /23.01.17г./ и ще бъдат дарени на две семейства за справянето им в борбата да имат собствена рожба.

„Майката е единственият човек, който те обича още преди да те познава”, с тези красиви думи Гиргина Рангочева, която беше водещ на вечерта и част от жени ГЕРБ – Самоков, откри традиционната изложба базар. За осма поредна година находчивите жени от ПП ГЕРБ организират кулинарното събитие с цел събраните средства да бъдат дарени в помощ на семейства с репродуктивни проблеми. От три години усилията на организаторите са насочени към този проблеми и търсят пътеки в помощ за решаването му, като преди това събраните пари отиваха като подарък за първото и последното бебе за годината.

И тази година желаещи да участват в изложбата базар не липсваха и приготвените маси бяха отрупани с торти, баници, питки, разнообразни сладкиши и други вкусотии, примамливи за окото и за сетивата като цяло. Участие със свои продукти взеха няколко самоковски фирми, сдружения и индивидуални лица. Всички тези хора стават дарители и партньори в благородната инициатива в помощ на семейства да имат деца.

Събитието се състоя от 17:30 часа във фоайето пред художествената галерия в града, в непосредствена близост до офиса на ПП ГЕРБ – Самоков. А официални гости бяха зам.-областният управител на София обл. Николай Николов, кметът на Долна баня Владимир Джамбазки и представителки на жени ГЕРБ Божурище. Събраната сума тази година е 2500 лв., които ще отидат при две семейства с репродуктивни затруднения като шанс за сбъдване на най-съкровеното им желание.

„Ясно е че всички присъстващи тук високо оценяваме майчинството. Благословията на майчинството стана повод три години жени ГЕРБ да я превърнем в кауза на традиционната изложба базар, която стартирахме преди 8 години. Да насочим вниманието на обществото към решаването на проблемите на хората, които страдат от тежкото бреме на безплодието и с години се борят за свои рожби. С радост мога да кажа, че успяхме да обединим усилията си и да помогнем на няколко семейства годишно. Със средствата от базара и добавените средства от партийната каса миналата година дарихме по 1000 лв. на три семейства с репродуктивни проблеми”, сподели Гиргина Рангочева. Тя благодари от името на всички инициатори на кулинарната благотворителна изложба за участието на всички фирми и лица, припознали това, като своя лична кауза, както и на фондацията „Искам бебе”, с която работят вече трета година. Като закупуването на кулинарните произведения прави всеки един съпричастен към асистираната репродукция – „ин витро” оплождане. И побърза да сподели една положителна новина – усилията им вече са дали плод. От съвсем скоро имат бебе! Една от трите майки, на които е подадена ръка вече прегръща своя собствена рожба, момченце. Като от жени ГЕРБ пожелаха това да бъде надеждата за всички, които са изправени пред този проблем и търсят начини за разрешаването му.

Събитието не мина без участието на жените от читалището в село Доспей, които с положително чувство пресъздадоха традиционния обичай Бабинден и съпровождащите го наричания за здраве и плодородие. Изпълниха и няколко народни песни. След това всеки желаещ можеше да закупи някое кулинарно изкушение и да бъде част от благородната инициатива.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close