Общество

Гербът на България краси читалищна стена в село Маджаре

Анна Манова

На стената на читалището в село Маджаре от тази зима има един български символ, който буди както патриотичното чувство, така и естетичното на всички жители на малкото населено място, но не остава безразлични и всички преминаващи оттам. Става въпрос за изрисувания герб на Република България, чиито размер е по-голям от този намиращ се на президентството. Новата придобивка е от средата на декември месец 2016 година.

Идеята е на местни момчета, живеещи и милеещи за село Маджаре, искащи нещо в селото да се променя и развива – да е приятно и интересно за всички. Основен инициатор е Димитър Стамов. Именно той предлага на кмета Иван Марков боядисаната стена от страна на НЧ „Васил Левски”, която се вижда от всички страни, да бъде подновена като на нея да се постави един национален символ – гербът на страната. Идеята е цялото ново боядисано пространство да бъде изрисувано.

През 2014 – 2015 година в читалищната сграда е извършен ремонт. В следствие на което едната външна стена е боядисана в сиво. Кметът Марков дава съгласието и пълната си подкрепа за идеята. Започват своевременни действия и почти веднага Димитър Стамов се свързва с негов приятел Владо Райчев, чиято основна дейност е точно такава – с група приятели подновяват визията на различни сгради в столицата. Цялата организация става почти мигновено, около 20 ноември 2016 г. Райчев идва на терен и вижда стената, след което установява че е подходяща, но за целта трябва от сива да стане бяла. „Стената беше сива и грапава и ние се зачудихме дали действително ще стане на нея, дали ще може да се изобрази нещо или задължително трябва да е гладка. Но Владо ни посъветва да я пребоядисаме в бяло, за да може планираното върху нея повече да изпъква. Купихме специална за целта фасадна боя и две момчета от селото – Димитър Стамов и Валентин Благоев я пребоядисаха за един ден”, обяснява кметът на селото Иван Марков. Всичко това се случва в края на месец ноември, когато зимата полека – лека се прокрадва и напомня за себе си. Застудяващото време обаче не е в състояние да накара ентусиастите да се откажат. Напротив – поставили са си срок до 31 декември заплануваното да е факт.

„Първоначално не бях сигурен и не знаех как точно ще стане. Имах малки резерви. Казах на Владо Райчев, че държа да го видя преди да се направи. Очакванията ми бяха, че той ще работи със спрейове, като тези, с които се правят графитите. Представях си го на този принцип. Но момчето си носеше проектор, което е далече по-съвременен начин, направи проекция на стената и реално видях как ще изглежда като размер и цветове. Няколко момчета се заеха да направят скица, като го очертаха. Дори Владо си мислеше, че ще успее в рамките на един ден да се справи с големия размер на герба. Времето вече беше студено и лошо. Всъщност му отне една седмица, преди да го видим в изцяло завършен вид. Направи го със специални бои. Но стана страхотно. Всеки, който го е видял се е изказал положително. Трябва да има повече такива инициативни момчета. Благодарен съм на всички, които взеха участие”, сподели пред „Самоков 365” кметът Марков.

Но освен инициативността трябва да има и някой, който да прегърне цялата идея, за да може тя да стане реалност, а не да остане само като разговор в пространството на „малкия парламент” – селското кафене.

Маджаре е единственото село до този момент, което може да се похвали с такъв символ на българщината, разположен върху културно средище. То е радост за очите на всички преминаващи оттам, дори в момент в който са се „изгубили” в тесните улички на собственото си ценностно самосъзнание, това е като малка жълта лампичка, която няма как да не събуди – ако не изцяло родолюбивото чувство, то поне това, което се нарича местен патриотизъм.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close