Спорт

Георги Янакиев-младши:„ За Самоков се освобождава място за нещо по-впечатляващо”

yanakievМария Галчева

Рали „България” за последен път стартира от Самоков. Това се обяви непосредствено след приключването му в неделя на официалната заключителна пресконференция.  То ще има друг дом – Варна, мястото, откъдето всъщност дойде преди 13 години. Не може да не кажем, че сме разочаровани от този факт, защото малко или много за трета поредна година то стартира от Самоков. На всичкото отгоре Рали-спринтът тази зима не се състоя. Въпросът защо е последван от  прозаичния, но категоричен  отговор – липса на пари.

Не такова чувство на разочарование обаче изпитва Георги Янакиев-младши, с когото разговаряхме още на следващия ден след оповестяването на новото домакинство на рали „България”. Той е човекът, който се нагърбва заедно с огромен екип да организира 46-то издание на най-известния автомобилен форум в България. И с това той се занимава от януари, оглеждайки всеки един детайл и момент от него.

За това как оценява състезанието, за организацията, за помощта, за реакциите, както и за бъдещия проект, над който ще работят  – откровено и директно с Янакиев-младши в следващите редове.

Какви са впечатленията ти от 46-ото рали България в Самоков? Като организация, като работа, като състезание.

Като състезание мина добре. Всеки един участник в състезанието беше доволен както от отсечките, така и от организацията. Като организация както всяка година е прекалено сложно и трудно, защото до последно винаги изскачат някакви перипетии, през  които трябваше да преминем.

Откъде дойде сложността?

Отвсякъде. В дадени моменти имах чувството, че съм на някакъв ринг и срещу мен Мохамед Али ми раздава отвсякъде тупаници и аз просто трябва да издържа до края на гонга, за да стоя прав. Но основните трудности идват от това, че хората не са сплотени. Говоря за хората в автомобилната сфера. Всичко тук, което бе направено от Общината и кмета на Самоков за нас, е за града. Много добре знаете, че това винаги го е правил. И предишният кмет го е правил. При тях няма нещо, което да не са направили, защото го има уважението и приятелството. В днешно време обаче при  младите, които сме ние и не толкова младите,  това  го няма.

И се получава едно разкъсване, едно разделение, а хубавите неща стават чрез хората, не стават само чрез един човек. Един човек може да даде идеята, но реално колективът, който съумяхме да съберем, изпълни тази цел на работа. Вчера /неделя, бел.а./  едни други журналисти ме попитаха  подобен въпрос и им казах, че реално аз съм една малка пионка, а силата е в целия колектив, който бяхме. Защото в крайна сметка, капка по капка вир става. И точно това съумяхме да направим.

Това, че следващото рали „България”  няма да стартира от Самоков на какво се дължи? Защо се връща отново във Варна?

Първо това е един проект. Нека дадем следния пример. Всичко за съжаление в днешно време е свързано с интереси. Най-вече бизнес интереси. Едно състезание като рали „България”  е хапка като реклама. Ако ние тук в община Самоков можехме да  си позволим да изкараме за  него от Общината, а и от спонсори,  700-800 хиляди лева, щеше да е супер.

Но знаем, че тазгодишното състезание е с бюджет 160-170 хиляди лева. Спрямо миналогодишния бюджет ние сме пак надолу. Разходите ги сведохме до минимум. Качеството на дадената услуга като обезопасяване и сигурност в никакъв случай не е спаднало. В крайна сметка това е събитие, което е много свързано с летния туризъм в България.

Едно такова мероприятие евентуално  някъде в тази област между Варна и Бургас, това би довело до  много силна реклама за България за летния туризъм. Но това в никакъв случай не означава, че ние евентуално, пускайки ралито да ходи там, забравяме дестинацията Самоков или Боровец.  Имаме шантави идеи, върху които смятаме да работим занапред.

Губи  ли Самоков от цялата тази ситуация?

Погледнато от една друга страна – Самоков не губи. За Самоков се освобождава място за нещо може би по-впечатляващо.  Аз затова казвам, че се роди една шантава идея, която е свързана пак с автомобилния спорт, която лично аз в момента си представям, че може да бъде още по-атрактивна, да има същата посещаемост и зрители, а не на последно място повече  участници и то не само български екипажи.

Ще ми кажеш ли за какво става дума?  Какво замисляте?

Просто си представих пътя Самоков – Радуил. Представих си една нова дисциплина. Представих си много участници. Всеки, който обича да кара коли, а тук в Самоков имаме доста млади хора, ако те си представят пътя Самоков – Радуил, което е грубо казано около 20 и малко километра. Може да стане едно много интересно и пълно със зрители събитие.

Нищо обаче не е в състояние да замести бранда рали „България” – като традиции и като реализация, не е ли така?

Брандът на рали „България” не е нито на Самоков, нито на Варна, нито на която и да е община. Този бранд е на хората. Независимо дали се казва рали „България” или рали „Албена”  от предишни години – то е било от хората за хората.

Едно време рали „България” се премести тук, защото се промениха изискванията на ФИА. Последните 4-5 години така се наложиха стандартите за ралитата , че реално е важно най-вече финансово как ще се поддържа едно състезание, няма значение как се казва. И в крайна сметка всеки един човек, който е по-нависоко от нас мисли в тая насока.

В крайна сметка ние няма да загубим бранда, ние губим едно състезание, но мога да уверя общината и хората в Самоков, че вече сме започнали мисленето по проект, за нещо, което да е с много повече коли, много повече участници – българи и чуждестранни екипажи. То ще бъде много по-интересно. Самоков няма да загуби рали-спринта, който е зимата. Тази година го пропуснахме поради финансови проблеми с федерацията. Примерно рали-спринтът, който искахме да организираме зимата, ни излиза около 15-16 хиляди лева всичко. Реално погледнато отстрани тези  пари изглеждат нищо. Но хайде да обиколим град Самоков и да видим колко хора биха помогнали на организатора да спонсорират до 15-16 хиляди лева. По принцип хората сме свикнали всичко на готово. Това е най-лесното. Някой нещо прави, ти само отиваш,  консумираш и чао. А реално този спорт не позволява такива неща. Ако ние нямаме подкрепата и от местния бизнес, за нас е прекалено трудно, ние не го правим с цел печалбарство, а го правим с идея да могат и местните хора да се включат. Последните години това наистина е голяма рядкост. Говоря за бизнеса, а не за кмета и Общината. Без кмета и Общината тук, всичко, което се направи в района, нямаше как да се случи. Хората ни помагат от всякъде.  Вместо ние да им даваме пари, те, изпращайки ни  хора –  спестяват. Правят  определени неща, които са малки, но за нас това е страшно много.

Онзи ден си говорихме с кмета и аз му изказах благодарност за това, което прави , защото  за нас  е страшно много, същото правят  и кметът на Костенец, кметът на Ихтиман.   Ресурсът, който са отпуснали като човешка сила,  също струва пари. Няма някой в днешно време, който да работи за чест и слава. Особено ако няма някои луди като нас.

За новия проект имате ли идеи вече финанси откъде ще дойдат,  Федерацията ли ще търсите?

Ще търсим спонсори. Всичко е спонсорство. Защото в крайна сметка това начинание, което може би ще осъществим вероятно ще ни струва около 40-50 хиляди лева общо. Говорим за цялата охрана, линейки, пожарни, хората, екипите, които ще дойдат. Предвиждаме го за следващото лято. Но пак казвам – идеята тук не е да направим просто едно състезание, ей така. Няма нещо, което да замести рали „България”. Ще направим нещо друго. По принцип ние, българите, обичаме много да мрънкаме. На награждаването видяхме реално  мнението на хората -перфектни отсечки, супер настроение. Това е направено от целия екип, за да мине така успешно. Тези, които се виждаха от хората бяха може би 5-6 човека, а останалите, които не се виждаха напред бяха над 360 човека и всички те работеха заедно, за да бъде всичко на ниво.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close