Слайд категория

Георги Тодоров, началник РУП Самоков „ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА ЗАЕМАТ ГОЛЯМ ГОЛЯМ ДЯЛ ОТ ОБЩОИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ”

rayonno samokovС какъв кадрови ресурс разполага РУП Самоков?

Материалният и кадровият ресурс, с който разполага районното управление е напълно достатъчен за обезпечаване сигурността на територията, обслужвана от него. Единствено е необходимо оптимизиране разпределението на този ресурс или това е новата интерактивна карта, с която работи Министерството на вътрешните работи.

Сигурността на гражданите се подлага на постоянно съмнение. Защо?

Много малка част от извършените престъпления са извършени против личността. Имам предвид не вещите, а самата сигурност на гражданите – за 2013 година и началото на 2014 в РУП Самоков няма неразкрити убийства, средни и тежки телесни повреди, както и други тежки престъпления против личността. А ако имате предвид престъпленията против собствеността, там нещата стоят малко по-различно. Те заемат голям дял от общоизвършените престъпления. Но с прилагането на този интерактивен метод на работа, имаме по-добри резултати в началото на 2014, отколкото в началото на предишната година.

Има ли възможност в района на целия град Самоков да има видеонаблюдение и какви средства ще са необходими за това?

Видеонаблюдението е собственост на община Самоков. Беше изградено такова през 2006-07 година, което обхващаше 15 камери. На тези камери им е лоша поддръжката – някои от тях работят, други са спрели да работят, но през 2012 година е изградено добро видеонаблюдение в к.к. Боровец, което е дадено от Община Самоков за ползване от РУП. Ние използваме и много камери, които са на частни собственици – на магазини, на офис сгради, на хотели и т.н. В районното има изградена карта за видеонаблюдение, с която то работи.

Има ли превенция за битовата престъпност – къде се къса нишката при полицията или при прокуратурата?

Основните усилия на Министерството, както и на районното са насочени към овладяването на битовата престъпност. Изготвена е програма на МВР за борба с нея. РУП Самоков работи по тази програма. Нишката, за която говорите не е скъсана – полицията и прокуратурата винаги работят заедно. Прокуратурата разпорежда, полицията изпълнява. Може би резултатите от осъдителните присъди не достигат до гражданите и те остават с впечатлението за ненаказаност на извършителите на престъпленията. Няма как хората да разберат кой е осъден и кой не е и каква е присъдата.

Доколко ефективна е една идея да се създаде общинска полиция? В помощ или в тежест ще бъде тя?

Създаването на общинска полиция е доста скъпо мероприятие. Не знам кой може да го финансира, но като казвате обшинска, това означава, че финансите трябва да дойдат от Общината. Към нея имаше охранителна фирма, звено за самоохрана, което работеше. А за общинска полиция – ако има такава, естествено, че ще бъде в помощ на полицията, както са и охранителните фирми, с които в момента работим много добре. Те са в голяма помощ на полицията.

Работи ли РУП с охранителните фирми в района на града?

Да. В началото на 2014 година лично аз съм провел три срещи с всички охранителни фирми. Тук в моя кабинет се събират управителите на охранителните фирми – запознавам ги с оперативната обстановка, начертаваме общи мероприятия, залага се в инструктажите проверка на охранителите и т.н.

Изготвени са планове за работа с всички охранителни фирми. Разбира се с тези, които имат по един-два обекта не са изготвени такива планове. Особено на Боровец – при предстоящите мероприятия на 24 май ще се работи заедно с охранителните фирми на хотелите, в които има абитуриенти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close