ОбществоРегионални

Георги Раев от СУ „Никола Велчев“ с второ място на международния конкурс „Заедно в XXI век”

Самоков 365

Осмокласникът Георги Раев от СУ „Никола Велчев” спечели второ място в раздел „Мултимедийни презентации“ на международния конкурс „Заедно в XXI век” и ще почива една седмица в СОК „Камчия“. Наградата беше връчена от Павел Журавльов – директор на РКИЦ. Конкурсът „Заедно в XXI век“ е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците. Творби в тазгодишното му издание изпратиха хиляди деца от България и чужбина.

Авторитетно жури отличи ученици – в три възрастови групи за всеки от разделите „Поезия”, „Проза”, „Реферати”, „Медийни презентации”, „Творби на руски език”, „Песни”, „Рисунки” и 50 учители. Те твориха по темите: 140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) – освобождението и възстановяването на българската държавност и „По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград (февр.1943г.) и Курската битка”. Организатори на конкурса са Фондация „Устойчиво развитие за България“, съвместно със Синдиката на българските учители, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Националният дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Национално Движение Русофили, Форум „България – Русия”, Федерация „Съюз на съотечествениците“, МКДЦ „Дом на Москва в София”, РКИЦ, „Дружество „Найден Геров“, Съюз на приятелите на България – Москва, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Проявата се проведе за поредна година под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България. Сред почетните гости на събитието бяха Павел Журавльов – ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ, Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и председател на Организационния комитет на конкурса, Симеон Игнатов – председател на БАС, Христина Иванова – главен секретар на НД Русофили, Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, поетите Лъчезар Еленков, Йордан Милев, Атанас Звездинов, проф. Домусчиев – художник, представители на обществени неправителствени организации, писатели, художници, творци. С грамота от „Заедно в XXI век” се завърна и преподавателката на Георги – Силвана Оцетова.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close