Слайд категория

Георги Първанов пред „Самоков 365” САМОКОВ Е ГРАД С ХОРА С ЯСНО ГРАЖДАНСКО САМОСЪЗНАНИЕ

prezidentaГ-н Първанов, какво очаквате от изборния резултат тук в Самоков и на какво наблягате в посланията си?

Нека да не забравяме, че Самоков е възрожденски център, т.е. хората тук са с будно гражданско самосъзнание и аз се надявам, че нашите послания за възраждане на държавността, нашите послания, свързани с преодоляването на демографската криза с една реална, ефективна и работеща политика за здравеопазването и образованието ще проработят тук и ще бъдат разбрани от хората. Сигурно ще има и специфични послания, които ние ще развием в своите програми. Имам предвид преди всичко ролята на държавата за подпомагането на българския туризъм. За Самоков това е специфична важна ниша и особено това, което имахме в рамките на кампанията „Да съхраним българското” – стремежът да възродим и спасим българската гора, която е подложена наистина на една изключителна сеч, каквато не познаваме може би от десетилетия насам и тук трябва много категорично да се противопоставим на политиката, която провежда малкият коалиционен партньор – ДПС и да разкрием тази тежка зависимост, която има „Позитано” от ДПС и която е причината за голяма част от проблемите, включително и за една община като Самоков.

Как ще коментирате факта, че Самоков е дългогодишен червен бастион, т.е. тук избори са губени много малко пъти от БСП. Това преодолява ли се и как?

Аз не смятам да го преодоляваме. АБВ има много силни и ясни социални послания. Даже твърдя, че ще правим по-силна и по-работеща социална политика, отколкото го прави БСП в управлението, защото трябва да признаем, че ако при Бойко Борисов нищо не се случи и трябва да го кажем много категорично, то сега при това управление правителството и парламентът са длъжници на избирателите. Обещани бяха твърде много неща и се реализираха една минимална част от тях. Давам за пример, че на пенсионерите „щедро” бяха отпуснати едни нищожни пари от порядъка на средно 4, 50 лева, при положение, че депутатите се възнаградиха с многократно, стократно по-голяма сума.

Защо, според Вас, много хора не смеят да засвидетелстват симпатиите и подкрепата си към АБВ?

Защото има много тежък натиск, защото има преследване на всички онези, които мислят различно и особено тежко това се усеща по отношение на АБВ и това е много странно. Впрочем то е обяснимо – врагът с партиен билет, каквито ние бяхме доскоро, е дълбоко в генезиса на лявото. За съжаление възраждат се най-неприятните традиции. Но този страх, ще бъде преодолян с времето. В крайна сметка, никой не може да придружи избирателя, гражданина до стаичката за гласуване. Макар и хората да са предпазливи в изразяването на своите предпочитания, тогава, когато трябва да се пусне бюлетината, мисля, че ще имат ясна и твърда позиция.

Вашата прогноза за 25 май?

25 май, според мен, ще отвори вратата на една голяма промяна в България. Тя няма автоматично да дойде. Мисля, че е въпрос на време да се отиде към предсрочни парламентарни избори, които да създадат условията за една нова управленска конфигурация, в която убеден съм, че АБВ ще има своето място без това да е ние самоцел. Ние бихме били част от едно управление само ако има солидни партньори, изключвам ДПС, само ако има ясни предизборни, но и следизборни ангажименти, едно разгърнато коалиционно споразумение – така, както стана в Германия. Три месеца спориха двете противоборстващи си партии, но се обединиха в името на нацията. Защо и у нас да не го направим? Във всеки случай мисията на АБВ е точно това – да обединява в името на значимите национални цели и приоритети.

Вие казвате АБВ да обединява – това включва ли ГЕРБ в сметката, защото много се изговори и по този въпрос?

Инсинуации всякакви има. Аз казах кого изключваме. Във всеки случай аз предпочитам да има управленска коалиция ляво-център. Дал съм много от себе си за това ГЕРБ да бъдат отстранени от властта. Водел съм много тежки полемики с Борисов, Цветанов, Дянков, но всичко зависи от това какъв ще бъде резултатът на изборите, защото за нас най-важно е да има широка коалиция. 120 депутати очевидно не стигат, показва днешното управление, но отново казвам – всичко е въпрос на ясни публични ангажименти не задкулисни договорки, каквито има в момента.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close