ИнтервюРегионални

Георги Николов – Гопето: Създадохме отворено пространство за работа в Самоков

Aнна Манова

Когато става въпрос за малко населено място и за възможности пред младите хора, които го обитават, сякаш се получава пукнатина. Оказва се, че е трудно на младежите както да намерят работа, така и да открият място, на което да се забавляват и което да бъде алтернатива на кафенетата. Точно в тази посока се е насочил младият и креативен самоковец Георги Николов, който е усетил тези процеси, а неговото желание е да промени познатата атмосфета, да размести малко пластовете и да създаде място, което да „прибира” съмишленици, т.нар фрилансери или хора, на свободна професия, и те да споделят едно общо пространство – както за работа, така и за забавление.

Това място вече си има адрес в Самоков и накратко ще бъде наречено „Хъб-а” или Центърът. В него съвместо ще работят Младежки парламент- Самоков, фондация „SEED” и „стопанинът” на споделения офис Георги Николов – Гопето. Те ще се опитат да „зашият” скъсаната нишка между бизнес и кадрови дефицит. Освен това ще направят едно приятно място, което ще е мултифункционално. Откриването ще бъде на 25 ноември, часът е 21:30, мястото – над бившите „Хали”.

Здравей, Георги. Ти си един деен млад човек, с който се срещаме по различни и интересни поводи. Сега те откривам в малко по-различно амплоа, или всъщност не толкова. Ти си координатор на един бъдещ нов център за млади хора в Самоков. Разкажи ми за идеята и реализацията?

Аз лично като човек, живеещ в нашия град не виждам креативно и градивно  пространство за младите. И ми се искаше да създам алтернатива на всички обществени пространства, които имаме. Идеята беше много добре приета от Община Самоков, за което съм много благодарен. Съвместно имаме и по-големи идеи, но за тях надявам се ще говорим скоро в друго интервю. Община Самоков осигуриха място и направиха козметичен ремонт, с останалото се справихме сами и сега вървим към финал – предстои откриване на 25 ноември от 21:30 часа, с гост изпълнители – Imp, Darkside, Sr. Martini, Ангел Ковачев, Jahmmi Youth и много изненади. Входът е книга. Донесете книга!

И все пак, какво е Hub-a?

Hub-a e отворено пространство за младежи, работещи на свободна практика, езикови и художествени ателиета, място за събития – обучения, форуми, изложби, концерти. Идеята на Hub-a е да бъде алтернативно място в Самоков, в което може да се представят идеи, да се намерят съмишленици за реализирането им и партньори. Hub-a e място, на което можеш да излезеш сам, да си вземеш напитка, да избереш книга от нашата библиотека или да си вземеш лаптопа и да работиш в уютна обстановка.

Това не е  заведение, но можеш да вземеш напитка.

Това не e библиотека, но можеш да си вземеш книга.

Това не е клуб, но можеш да чуеш много яки банди и изпълнители.

Това не е офис, въпреки че има всичко необходимо, за да се нарече такъв.

Тoва е HUB-а и е сбор от всички горепосочени, като отрицание неща.

Планираме изготвянето на месечна програма на събитията, организирани от нас.

В кои градове в страната има подобни отворени пространства?

Тези, за които знам са – София, Варна, Пловдив, Банско, Синеморец, Стара Загора. И вече в Самоков.

Къде се помещавате и с какво работно време? Какви ще бъдат изискванията за онези, които искат да се възползват от тази услуга?

Намираме се над бившите „Хали”, старата ритуална зала. Или на мястото на старата дискотека „Диамант”. Ще бъде с работно време на офис – от 9:00 – 17:00 часа. Има 10 работни места. За всеки, който иска да има споделено бюро, да използва помещението и консумативите, да изпие нещо топло ще има елементарни изисквания. Ще има минимална такса. Желанието ни е съвместно с Младежки парламент да изградим екип от активни хора, които да работят в различни области.

Ако те разбирам правилно една от основните цели е това отворено пространство да бъде посредник между бизнеса и кадрите. Така ли е?

Центърът ще се опита да бъде медиатор между бизнеса и младите хора. Ще се опитаме да обучаваме млади хора в различни сфери и да ги насочваме. Не е необходимо да се извърши някакво проучване, за да се види с просто око, че навсякъде има кадрови недостиг. Особено на адекватни млади хора, които да се занимават със съвременните нужди на бизнеса. Необходимо е да се добави стойност на уменията и знанията им.

Има ли в Самоков достатъчно хора, работещи на свободна практика?

Вярвам, че ще са достатъчно.

Където има млади хора е естествено освен работа да има и забавления. Предвиждат ли се някакви други интересни неща в споделеното пространство?

В някои от съботите предвиждаме да каним независими артисти, изпълнители, които да се изявяват на сцената на Hub-a. Добър пример за това ще е откриването на 25-ти ноември. Старем се всичко в пространството да е подвижно и динамично. И както е оборудван офис за 15 минути да става отворено помещение. Ще направим YouTube канал, който ще има за цел да популяризира мястото. Всичките презентации ще се опитаме да ги качваме в този канал – за по-голям обхват. Кафенетата не са места, на които можеш да си направиш работна среща. Ако вие сте активни млади хора и искате да се съберете някъде и искате да си направите една среща първо при нас ще си намерите съмишленици. Второ тук ще откриете човек, който да ви даде съвет как да го направите. И трето ще намерите пространство. С две думи –  свържете се   с мен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close