Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Георги Николов – Гопето: „Лаго фест” ще ви накара да прекарате два дни на открито в Туристическата градина

Анна Манова

Нещо интересно се задава в края на май месец. След суматохата около  абитуриентските балове, множеството празници и богатата културна програма е време за глътка свеж въздух. Може да усетите пулса на града, на открито, сред красивата природа на Самоков и да прекарате два дни в различни развлечения. Става дума за първото издание на „Лаго фест”. Мероприятие, което ще се проведе между 31 май и 1 юни /петък и събота/, в Туристическата градина. Събитие, което има амбицията да провокира възможно повече хора да избягат от баналните ежедневни рамки и ангажименти, като предложи алтернатива и вкара доза цвят.

Програмата през двата дни ще включва много музика, спортни активности, базар с автентични произведения от различни автори и ателиета, био храни, работилници, кино и още много изкуство. Туристическата градина ще придобие нов облик, включвайки в познатата й визия хамаци, отворен бар и забавления. Не са забравени и най-малките. Денят на детето ще се проведе именно в Туристическата градина и ще включва игри и изненади.  

„Лаго фест” е естествено продължение на провелия се преди година Street Art Fest в Самоков. Основни Организатори са Община Самоков, съвместно с фондация „Сийд”. В организацията на спорното събитие се включва спортен клуб по велосипедизъм NoBrainz.

Срещаме се с един от „двигателите” на различни интересни събития в града, включително и на предстоящия „Лаго фест”, Георги Николов – Гопето. Той ще разкаже какво да очакват самоковци и гостите на града в края на май.

Как се появи идеята за „Лаго фест”?

Идеята дойде от амбицията ни за развитие. Повечето хора вероятно са запознати с отминалия Street Art Fest, чиято насока беше да се постави акцент върху алтернативното изкуство в градска среда. Винаги сме искали тази идея да се развие и това беше посоката, която търсихме и сме поели в момента. Екипът ни се увеличи, което даде явна предпоставка, че можем да се справим с подобно събитие. Друго интересно, което е включено в програмата е безплатен тур на Самоков, който ще запознае гостите на града със забележителностите. Той ще стартира на 1 юни в 14:00 часа от Голямата чешма.

Защо се спряхте точно на тази локация – Туристическата градина?

Основното е да вдъхнем живот на новата сцена в Туристическата градина. Тя е направена с цел на нея да се случват мероприятия на открито. Самото място предразполага за подобен тип дейности. Такова нещо не е правено и решихме да рискуваме. Мястото е добро, не е отдалечено, защото навсякъде в града може да се стигне пеша или с колело. Очакваме гости от София. Погрижили сме се гостите, които не са от Самоков да бъдат настанени в някои наши хотели, които ни предоставиха отстъпки.

Какво да очакват посетителите? И към каква аудитория е ориентирано събитието?

Вече спокойно можем да кажем, че имаме атракции и забавления за родители, деца, меломани, хора, които обичат да си похапват, такива, които обичат природата и разходките на открито. По нещо за всеки, както се казва.

Имаме спортно събитие. То ще се проведе на новоизградения Pump Track, който се намира в двора на СУ „Никола Велчев”. То е единственото по рода си трасе, създадено по проект на Спортен клуб по велосипедизъм NoBrainz, в партньорство с Фондация SEED. По време на фестивала ще се проведе и неговото официално откриване с демонстрации от професионалисти и състезания.

Включили сме и фермерски пазар, където всеки ще може да си закупи био продукти, директно от производител. Ако някой от вас е посещавал някое събитие, организирано в Хъба знае, че това са изключително висококачествени храна и напитки. Наши партньори са „Хранкооп”.

Ще има музика. В програмата ще вземат участие изключително интересни банди, които не са ориентирани само към младата аудитория. На сцената ще се изявят Бояна Желязкова, което свири страхотен джаз на цигулка, Dead Man’s Hat – млада банда, изпълняваща алтернативен рок. DAYO, които са ориентирани към по – младата аудитория и създават електронна музика. Свое място ще има и ветерантът на бг рапа Спенс, както и IMP, който също е много социален и интелигентен. Това са артисти, които са допринесли за развитието на българската музикална сцена.

Стартът е обявен за петъчния ден – 31 май. Ще има ли нещо и за най-малките, защото фестивалът продължава й на 1 юни?

Да, започваме на 31 май в 16:00 часа. А на 1 юни сме подготвили страхотни изненади на децата. Тази година празникът по повод Деня на детето е изместен в Туристическата градина. Той ще бъде от 10:00 до 12:00 часа и ще включва увеселения, игри и подаръци. Постарали сме се да има за всеки вкус по нещо. Дано и времето бъде с нас.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close