ОбществоРегионалниСамоков

Георги Николов – Гопето: „Идеите ми пораснаха с още една година“ Хъб – а на 2!

Хъб - а на 2!

Анна Манова

Георги Николов – Гопето е мечтател. Той е човек, които иска да моделира в положителен аспект мястото, на което живее или ако не може да стори това, то поне да бъде двигател на промяната. Точно тази вътрешна водеща идея в него му помага да инициира различни събития в Самоков, с фокус върху младите и активни хора. Това дава подтик и за създаването на място, което да отговаря на нуждите точно на тези хора – да се срещат на различни събития, обучения, да обменят идеи и опит.

Така преди две години, в края на ноември, като естествено продължение се появява отвореното пространство, носещо името Хъб. То е реализираната мечта на създателя му Георги Николов. И е офис на фондация „Сийд“. Отвореното пространство е цветно, приятно и носи усещане за домашен уют, защото неговите стопани любезно посрещат всеки посетител с усмивка и блага дума. Мястото има свойството да се трансформира от офис, през обучителен център до клубно пространство. Вече две години Хъб-а е домакин на различни дейности, а в съботните вечери е време за разтоварване – с участието на разнообразни банди, организиране на изложби, кулинарни базари, хоротеки, филмови вечери.

Георги, срещаме се в приятното пространство на Хъб-а, малко преди официално да отбележите две години от неговото създаване. Има леки промени. Колкото и клиширано да звучи рождените дни са време за равносметка. Разкажи ми труден ли беше пътят за създаване на подобно място като Хъб-а?

Премина през много турболенции и много усилия. Благодарение на много приятели и екипа на Хъб-а нещата започнаха да се случват малко по-лесно. И напоследък започнахме да виждаме повече резултати от нашата работа. Направихме ремонт на бара. Мисля че за две години е съвсем адекватно да променим малко интериора. Идеята ни беше той да е готов до 30 ноември, когато ще отпразнуваме нашия втори рожден ден. Искам специално да благодаря на Станислав Ласкин и мебели „Неповторими“ за подарената атрактивна лампа, която е от дърво и е уникална. Сигурен съм, че тя ще направи впечатление на всеки, който я види. Много се радваме на промяната, пасва на пространството. И се вълнуваме за празника.

В града нямаше друго такова място. Стана ли то разпознаваемо за тези две години? Започнаха ли хората да го възприемат като офис за работа или като място за различни събития?

Да, бавно стават нещата. Все повече хора го припознават като отворен офис за работа. Хъб-а е офис на фондация „Сийд“ и като такъв изпълнява своята функция като място за обучения, презентации и семинари. Една част ние организираме, друга са дело на наши партньори, други неправителствени организации. Други, които имат различни идеи за развитието на града, използват или преминават през това пространство, за да реализират своите цели. Първоначалният замисъл на Хъб-а е място, в което самоковци да представят своите таланти и това да се случва на различни организирани от нас мероприятия. „Самоков рап“ е едно такова събитие. Имаме желание да направим и „Самоков рок“, но за съжаление нямаме банди. Ако някой иска да направим съвместно нещо подобно може да се свърже с нас. „Лаго фест“ е инициатива, тръгнала от Хъб-а. Той има за цел да приобщава гражданите в различни събития – концерти, работилници, спортни събития. Отварям една скоба, за да кажа че вече работим по второто издание на „Лаго фест“ идната година. Намирам, че сме една идея по-подготвени и с натрупан опит.

Освен изброените дейности, в рамките на няколко месеца, към екипа ви имаше доброволци от три държави. Как се отрази това партньорство?

По програма „Еразъм+“ в продължение на три месеца при нас живяха шестима души от Италия, Франция и Полша. Те работиха при нас. Желанието им беше да научат как се организират събития и фестивали, как се управлява физическо пространство. Много сме горди, че нещата се развиват в добра посока и по един бърз начин. В Италия вече има клон на фондация „Сийд“, който цели да реализира самоковския модел, с подобни дейности на нашите – работа с доброволци, облагородяване на публични пространства, фестивали, обучения. В момента мислим за това как да направим подобно нещо във Франция. Организирахме за тях в Туристическия ни център обучение, което е свързано със „Самоков фри тур“, което ще реализираме скоро. Те успяха да се запознаят с нашия бит, култура, архитектура и история. Станах свидетел как външни хора се впечатляват от нашия град – от природата, спокойствието, гостоприемството. Те вече са свързани със Самоков, където й да отидат разказват за тук.Очакваме ги като доброволци на идния „Лаго фест“. Именно благодарение на пространства като Хъб-а има възможност да се осъществяват подобни проекти в Самоков.

Друго интересно нещо, което се случва в Хъб- а e заснемането на епизоди с различни групи за  Groovy Office.

Да, идеята е да каним успели хора, които по някакъв начин могат да споделят както своя опит и успехите си, така да разкажат за препятствията, през които са преминали. Гостували са много банди и индивидуални изпълнители. Подготвили сме много изненади за рождения ден на Хъб-а. Ще дойдат доста гости и приятели, някои ще посвирят на нашата сцена. Каня всеки, който иска да се позабавлява с нас да заповяда на 30 ноември /събота/ от 20:30 часа.

И за финал, какво научи за тези две години?

Научих, че няма значение какви са мотивите ти, винаги ще има хора, които не те разбират и такива, които няма да оценят това, което правиш. Научих се това да не ме изморява. Особено това важи в работата, свързана с обществена дейност и с таргет – младежи. Голяма част от тях ги е обзела апатията и каквото ново и интересно да им предложиш не ги впечатлява. В сравнение с други градове тук нещата се случват в пъти по-трудно. Но това, което успяваме да направим е да спечелим доверието на малка част от тези хора и се опитваме да го оправдаем като правим все по-оригинални неща. Получаваме обратна връзка от много места. Програмата започва да се пълни по-лесно, защото хората започнаха да се интересуват. Аз съм изключително щастлив всяка събота, защото се случва нещо различно. Нашият град и самоковци заслужават тук да гостуват различни артисти на високо ниво, които пълнят зали, клубове и фестивали. Те идват в Самоков много често на вход – свободен. И това е нещо, което би трябвало да се оцени. Това е фокусът на пространството  – да запълни липсваща ниша. И мисля че успяваме.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close