Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Георги Николов – Гопето – „За една година в Хъб-а много идеи се превърнаха в реалност”

Анна Манова

Преди малко повече от година в съзнанието на самоковеца Георги Николов – Гопето се събужда идеята за създаване на едно ново пространство в Самоков. Място, което да е алтернатива на всичко съществуващо до този момент. И в същото време да може да се трансформира, предоставяйки множество възможности – да бъде отворено пространство за младежи, работещи на свободна практика, да се реализират езикови и художествени ателиета, да се провеждат събития – обучения, форуми, изложби, концерти, да се гледат филми, да се четат книги от наличната библиотека, да се споделят напитки и възгледи в една разчупена атмосфера. С други думи да бъде вид работен офис, който във всеки един момент може да се превръща в творческо място. И това да става изключително лесно и бързо, само с доза въображение и разместването на наличните мебели.

Година по-късно пространството е факт, казва се Hub-a и е реализираната мечта на Георги. През този отрязък от време от 25 ноември 2018, когато отваря врати, са се случили много и различни мероприятия. Мястото има свои облик, екип и посетители. И дори надхвърля най-смелите мечти на създателя му, който обещава, че и през идната година ще се случват интересни събития, с адрес Hub-a.

В края на месец ноември Хъб-а навършва една година от създаването си. Това е едновременно кратък, но и достатъчен период за равносметка. Как измина тази година?

Едно от най-важните неща, които се случиха, е партньорството ни с PR фирмата Proway и увеличаването на екипа на Фондация „СИЙД”, чийто офис е Hub-а. При нас дойдоха да работят прекрасни хора, пълни с енергия.

Ще излъжа, ако кажа беше лесно, но и да скромнича е излишно. Ако някой все още се чуди дали има ли смисъл от подобно пространство в Самоков, искам да кажа силно и ясно – ДА! Даже имайки предвид последната една година подобен въпрос не е релевантен. През тази една година се случиха доста събития, част от тях бяха „Самоков рап”, „Самоков рок”, фотоизложби, фотоконкурс, обучения с ученици на тема: „Запазване на околната среда”, уроци по английски и още много неща. Годината беше динамична и постоянно се надпреварвахме с времето. Hub-a показва, че не е просто място, в което се случват различни инициативи, той като офис на Фондация „СИЙД” събира хора, раждат се идеи, превръщат се в проекти, а след това в реалност. Доказателство за това е Pump track Samokov, реализирано заедно с Кирил Етрополски, Николай Ковачев, Христо Стефанов и Станимир Илиев, които са големи професионалисти в изграждането на подобен тип трасета и занапред ще продължим да работим задно в развиването на този нов и атрактивен спорт. В този ред на мисли ние сме горди с това, че събираме активни хора с умения и качества, които просто търсят поле за изява и един шанс им е напълно достатъчен.

Може ли да се каже, че се за теб се покриха мечти, виждания и реалност с реализирането на това пространство?

Държа да отбележа, че не съм очаквал да се сбъдне, която и да е мечта за една година, но те пък взеха, че се сбъднаха две: готин екип и предаването за алтернативни професии и музика „Groovy Office”.

Какъв вид активности се случиха през тази една година? И кое според теб е било най-интересно за гостите на Hub-a, било е най-посещавано?

Веднага ще изброя няколко, които се случиха още в самото начало на Hub-a. Едно от тях е „Самоков рап”. То събра преобладаващата част от активни рапъри в града и беше прекрасно събитие, което даде стимул на местните артисти да се съберат и да направят нещо заедно. Мисля скоро пак да го повторим. „Самоков рок” също предизвика голям интерес и събра своята си аудитория. Нещо различно беше и обявения от нас фотоконкурс „Летен спомен”, който за наша приятна изненада събра тридесет кандидати за десет места в нашата изложба, а първите отличени три места, на принципа на гласуване, си тръгнаха с материални награди. Groovy Office е единственото по рода си събитие в България, не само в Самоков. Снимаме на живо предаване за алтернативни професии и музика. То ще види бял свят през следващата година. Това са просто някои от събитията, но всички останали, като филмови вечери, обучения, презентации и др. са значими и обществено важни.

Спомена няколко пъти за екипа, даже го определи като сбъдната мечта. Важна ли е екипната работа?

Това е най- хубавото, което се случи тази година – Деси Николова, Диана Хаджийска, Генка Кацарска, Дима Бакалова и партньорството ни с Proway. Да си намериш такъв екип и то от първата годна си е чудо, за което съм много благодарен.

Как планувате да отпразнувате порастването на Hub-a?

Tой навършва своята една година в предпоследната седмица на ноември. И ще има два дни партита както ние си знаем – петък /23.11/ и събота /24.11/. В петък сме поканили двете атрактивни и талантливи певици  – близначките Алекс и Влади, а в събота Джами и „Секта”. Ще има торта и награди.

Какви са бъдещите ти планове за развитието на мястото? Какво предстои през най-празничния месец – декември и през идната 2019?

Идната година се очертава също не по-малко интензивна. Определено имам планове и се надявам да се случат. През 2019 година една от идеите ми е да пуснем Groovy Office, другият е да открием официално Pump Track Самоков – това е трасето, което споменах малко по-напред в разговора ни. Подготвяме нов фестивал, с ново име, дата и локация. Има още много неща, за които не смея да говоря още, но това са сигурните. Ще използвам момента да изкажа своята благодарност към Община Самоков за оказаната подкрепа, на вестник „Самоков 365” и на всички хора, които ни подкрепят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close