ИнтервюОбществоРегионални

Георги Лазаров – създателят на „Забелязано в Самоков”: “Определено самоковци успяват да уловят момента”

Илиян Чалгънов

За кратко време групата „Забелязано в Самоков“ придоби популярност. С днешна дата аудиторията ѝ наброява над 2 000 души. Такива групи има и в други градове в страната, като те се радват на изключителен интерес. Вероятно много хора се питат кой седи зад идеята и поддържа страница.  Даваме Ви отговор, това е Георги Лазаров, млад и деен самоковец, който вече повече от 3 месеца обединява самоковци, около своята идея. А именно да бъдат наблюдателни,  да виждат хубавото и лошото в своя град и своето ежедневие, а понякога и отвъд него. Това е един своеобразен „Биг Брадър”, в който главен герой може да е всеки един от нас, а обектите  са безкрайно много.

Повече подробности за групата, създадена в социалната мрежа, може да разберете в следващите редове от самия Георги, създател и главен администратор на „Забелязано в Самоков“.

Как се роди идеята за „Забелязано в Самоков“?                             

Съвсем случайно попаднах на публикация от друга такава група. Веднага проверих дали за Самоков има създадена подобна, оказа се, че няма и си казах, че точно сега е моментът.

Колко време Ви отне да създадете и моделирате страницата?

Самото създаване на групата не отне много време, може би час или два. Исках всичко в групата да е на ниво, да е изпипано, да е някак си убедително, че наистина това е групата  на самоковци.

Бързо ли придоби популярност и каква е аудиторията ѝ?

След като създадох групата, първоначално поканих моите приятели. И от там се започна едно жестоко добавяне на хора, което направо ме учуди,  толкова бързо стана всичко. Аудиторията  на страницата наброява близо 2 100 човека,  само за 3 месеца. Погледнато реално не са много, но не са и никак малко.

Правите ли съпоставка с развитието на този тип страници, които имат големите градове, следите ли как се развиват и какви новости въвеждат?

Група като „Забелязано в Самоков” има почти за всеки град, даже бих казал,  че за някои градове има по няколко групи.  Да, наблюдавам другите групи и смело мога да кажа, че нашата група, казвам нашата,  защото тя е направена от и за самоковци, се развива много бързо. Много бързо хората разбраха смисъла и ефекта на групата.

Каква е целта на страницата, освен за развлечение има ли социална тежест?

Няма да забравя, когато в самото начало някой попита, каква е целта на групата. Отговорът беше светкавичен, но не от мен разбира се, той беше: „С цел ако се налюскаш и не се прибереш, жена ти да пита дали някой не те е виждал, с две думи за намиране на изгубени вещи или забелязани нередности“. Да, предимно това беше идеята ми, да се показва красотата на Самоков, новите неща, които не всеки е видял.  Даже бих казал, едно нещо погледнато и показано от различен ъгъл, изглежда съвсем по друг начин, съвсем различно.

Това ли беше първоначалният Ви замисъл или нещата се развиха непредвидено?

Да, определено това беше идеята. Замисълът на групата и хората ме разбраха правилно.

Какво най-много публикуват участниците в нея?

Всеки ден е едно ново начало пълно с изненади, публикуват се предимно снимки от Самоков, погледнати с други очи, но наистина изглеждащи уникално. Освен красотата на града,  можем да видим и мръсотията, мизерията, която ни съпътства, глупостта на хората. Публикува се още изгубени или намерени домашни любимци.

Темите в „Забелязано в Самоков“ са разнообразни, какво предизвиква най-голям интерес?

Може би най-голям интерес сред хората предизвиква красивият облик на града.

Задължително е нещата, които се качват на страницата да са авторски, успяват ли „да уловят момента“ самоковци?

Да, това е едно от задължитените условия  в групата, материалите да са от Самоков и да са авторски. Определено самоковци успяват  да уловят момента.

Вас като създател, удовлетворява ли Ви това в каква посока се развива страницата, какво трябва да се добави и има ли теми, по които хората трябва да бъдат насърчавани да мислят и коментират?

Мисля че има още какво да се желае в групата, развиваме се добре. Така че,  ако има хора,  които да имат идеи, препоръки и забележки нека споделят, ще се радвам и за съвместна работа.

За какви нередности най-често сигнализират гражданите в групата?

Най-често са сигналите за новосъздаващи се сметища.

 

Related Articles

One Comment

 1. Цитат от интервюто:
  “нашата група, казвам нашата, защото тя е направена от и за самоковци, се развива много бързо”

  Това не вярно, това е група на четири администратора, които са допуснали няколко хиляди човека, като там има и хора от други градове, не само от Самоков или родени там!

  И докъде се разви, вероятно до самоковските потайности…

  Всички групи от тоя тип трябва да са открити, а не поверителни, след като е обявена като група на Самоков, то трябва и да е такава, а не на няколко администратора, които определят кой да влиза и кой не, а ако поради някаква причина не познават човека желаещ да влезе в групата, който може да живее в Камерун примерно, но иска да знае какво става в родния му град, то той може изобщо да не бъде допуснат!
  Та вие дори не знаете кой е човека, когато иска да влезе в групата и с какво право не го допускате, а ако нарушава правилата Ви веднага може да бъде изгонен? А не разбирате ли, че има Някой и над Вас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close