Боровец

Георги Кочов – изпълнителен директор на „Бороспорт”АД: „Получило се е разминаване на информацията за лагера в Австрия”

Анна Манова

Георги Кочов започва да тренира ски като дете в Самоков, след което записва редица успехи като състезател в националния отбор. Завършва НСА „Васил Левски”, специалност „Ски“ – треньорски и учителски факултет. Става балкански шампион за юноши и за мъже, първи шампион е на Спартакиадата на дружеските армии в спускането, европейски шампион на паралелен слалом за юноши, участник на Световното първенство по ски през 1974 г. в Сен Мориц и на Олимпийските игри в Инсбрук през 1976 г.

След приключване на състезателната си кариера през 1983 г. започва да работи като треньор – първо в спортното училище в Самоков, а от 1985 в Българска федерация по ски. Четири години е треньор на Българския националния отбор, от 1990 до 2003 г. е старши треньор на отбора на мъжете в алпийски дисциплини. От 2005 работи в „Бороспорт“. В момента е изпълнителен директор на дружеството.

Георги Кочов е част от управителния съвет на фонд „Петър Попангелов и приятели”, който има за цел да стимулира развитието на белите спортове в Самоков и повече деца да имат възможността да карат ски или сноуборд. Срещаме се с него именно по темата за развитието на фонда и за едно неспазено – по думите на родители и треньори – обещание за лагер в Австрия на деца от трите клуба „Чамкория”, “Бороспорт” и „Бороборд” през септември тази година.

Здравейте, г-н Кочов. Срещаме се с Вас по темата за фондация „Петър Попангелов  и приятели”. Нека започнем подред – разкажете малко повече за идеята за създаване на подобен тип организация?

Идеята за създаването на фондация „Петър Попангелов и приятели“ е на „Бороспорт“. Дружеството традиционно помага на децата от община Самоков и целта ни беше да надградим това, което правихме през последните години. Чрез фондацията ще имаме възможността да привличаме и други спонсори, които да подпомагат развитието на зимните спортове в Самоков, тъй като там някъде расте бъдещият Петър Попангелов. През последните години нивото на зимните спортове в Самоков спадна, най-вече по финансови причини. Преди време градът ни беше на водещо място във всички зимни спортове, но сега нещата изглеждат по друг начин. Целта ни е да върнем шампионския дух на самоковската школа в ските.

Как беше избран Петър Попангелов–младши за представително лице? И какъв ангажимент е поел той като част от фондацията?

Избирането на Петър Попангелов–младши е логично. Той е живата легенда  на зимните спортове не само на Самоков, но и на цяла България. Разбира се, много популярни са и Екатерина Дафовска, Сани Жекова, Радослав Янков. Но когато говорим за община Самоков няма друго по-подходящо лице. Ангажиментът му към фондацията е, от една страна, като на всички останали членове на Управителния съвет – да взима решения за работата на фондацията, да набира средства от приятели и фирми, които обичат снежните спортове, да подпомага материално и логистично спортните клубове. От друга страна, Петър Попангелов е пример и вдъхновение за малките скиори и бордисти, които правят първи стъпки по състезателните трасета. Затова той се ангажира лично да кара и да се включва в тренировките на детските клубове и изпълнява ангажимента си. Участва в разбори на тренировки, прави заедно с треньорите видео анализи, гледа заедно с децата и треньорите стартове от Световната купа.

 Как определихте кои лица да са част от Управителния съвет на фондацията?

Членовете на Управителния съвет на фондацията бяха определени така, че всеки да има уникален принос в работата й. Например, Мирослав Севлиевски е учредител и председател на спортен клуб „Чамкория“, запален скиор, алпинист и планинар и приятел на Самоков. Като известен актьор и публична фигура, Тончо Токмакчиев привлича спонсори и популяризира фондацията. Момчил Панайотов е председател на БАССЕС (Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил), като от него очакваме да популяризира в община Самоков фристайл и фрирайд ските и екстремните спортове, които могат да се практикуват във високата част на планината и в Боровец.

Финансовият старт на фондацията беше поставен благодарение на отпуснатите пари от „Бороспорт” АД. Концесионерът предостави цялата сумата от продажбата на лифт карти и билети по време на откриването на юбилейния сезон. За какво бяха предназначени те и как са изразходвани?

С откриването на зимния сезон 2016/17 от карти и билети бяха събрани близо 50 хил. лева и те бяха предоставени на фондацията, за да подпомага детско-юношеския спорт в Общината. В началото на сезона проведохме Открито общинско първенство за деца, организирани в спортни клубове, и за деца, които не се занимават активно със спорт. То беше извън календара на Българска федерация по ски. През април направихме още едно състезание на същия принцип. Целта беше да видим колко деца искат да се занимават със зимни спортове. Съвместно с БФСКи за пръв път проведохме състезанието “Мемориал на шампионите”. През последните години починаха доста състезатели от близкото и далечното минало и организирахме състезанието, за да съхраним спомените за тях.  Управителният съвет реши да обедини с този старт всички състезатели – алпийци, бегачи и скачачи.  Участваха над 250 деца, а през тази година състезанието отново е в календара на БФСки. И то се финансира изцяло от фондацията.

Друго важно решение на Управителния съвет е свързано с факта, че липсват квалифицирани треньорски кадри в ските – заради ниското заплащане в тази сфера. Затова единодушно решихме да подпомогнем три клуба, които развиват активно зимните спортове в община Самоков . Подкрепяме с по 500 лв. месечно клубовете „Чамкория“, „Бороспорт“ и „Бороборд“, които да бъдат добавени към треньорските заплати. Имаме подписани договори и ги изпълняваме. Целта е да работят по-спокойно и ако е целесъобразно, да включат още един треньор към екипа, който да помага в тренировъчния процес.

Подпомагаме финансово голямата надежда на България в планинското колоездене Виктория Гончева за участието й в международни състезания и още двама скиори-алпийци: Антон Томов и Ева Вукадинова. Покрихме таксите им за подготовка и участие на състезания към Българска федерация по ски.

В годишния бюджет сме заложили и разход за специална машина за точене на кантовете, тъй като с тази тежка физическа работа са ангажирани треньорите и е добре да ги облекчим. Ще я ползват всички клубове. Заложено е закупуването и на безжична времеизмервателна уредба, която ще се използва за тренировки през сезона по график. Тя ще помогне за много по-качествен тренировъчен процес.

Доколкото разбрахме повечето ангажименти към клубовете от страна на фондацията са спазени. Освен един. В средата на месец юни получихме информация за финансиране от фонда на лагер в Австрия, в който да участват по шест деца с медали и спортни постижения от трите клуба. В последствие от родителите и треньорите разбрахме, че такъв лагер няма да има. Какво се случи?

От самото начало Управителният съвет реши да подпомогне тренировъчния лагер на трите клуба в чужбина спрямо финансовите ни възможности. Те не са безгранични, за съжаление. Затова поискахме оферта по пера колко би струвало осъществяването на един такъв лагер, за да поемем една част от разходите. След анализ на проекто-бюджета, който ни предоставиха треньорите, Управителният съвет предложи да подпомогне всеки клуб с пътните разноски за отиване и връщане. За съжаление нямаме финансовата възможност да покрием всички разноски по лагера, но и не сме обещавали подобно нещо. Получило се е изкривяване на информацията и разминаване в реално поетия ангажимент и очакванията. За съжаление, не можем да удовлетворим всички молби. Фондацията работи по план и има много желаещи и кандидати за финансова помощ, а средствата са ограничени.

 

Как се е получило такова сериозно разминаване в информацията? Защото тук става въпрос за малки деца между 6-13 години. Кой е подал грешна информация и напрактика е излъгал 18 деца?

Да разделим нещата на две. Едното е статията „Фонд „Петър Попангелов и приятели“ изпраща децата от самоковските клубове на лагер в Австрия“, публикувана във в. „Самоков 365“ на 21.06.2017 г. Тя е написана въз основа на интервюта на членовете на Управителния съвет на фондацията Петър Попангелов, Мирослав Севлиевски, Точно Токмакчиев, в които се описват мисията и целите на фондацията. В частта за планиране на определени инициативи е споменато финансирането на съвместен лагер на трите отбора, но без ангажимент за цялостно поемане на всички разходи за организацията и провеждането на лагера. Второто са треньорите на трите отбора, с които е разговаряно и които са поели ангажимента да направят пълен бюджет, за да се знаят какви са разходите за този съвместен лагер. Бюджетът е направен и фондацията се включва с покриването на пътните разноски. Останалите разходи, както и предишни години при финансиране на други лагери, се очаква да бъдат покрити от други източници. Разминаването и недоразуменията са се случили някъде в този процес. Възможно е да са интерпретирани погрешно думи на треньорите към децата и родителите, както и заглавието от статията от в. „Самоков 356“.

 

И треньори и родители казват, че са се подготвяли за заминаване на лагер в Австрия на 27 септември. Десет дни преди тръгването разбират, че лагер няма да има. Споменаха, че е бил ангажиран превоз до Австрия, водели са се разговори и срещи между треньорите от клубовете, родителите са купували екипи на децата, вадили са паспорти. И сега се чувстват излъгани. Каква е причината? И кой е виновен?

Причината е липса на комуникация между треньорите, фондацията и родителите и децата, както и необосновани очаквания към фондацията. Много съжаляваме, че се е получила такова скъсване на комуникацията и ще се постараем занапред да не се стига до подобни деформации и неточности. Жалко е, че искаме да съдействаме спрямо възможностите на бюджета, с който разполагаме, включваме се в покриването на разходите, и сега излиза, че ние сме злодеят, който отказва да плаща. Лошото е, че действително никъде не се е чуло достатъчно категорично и навреме, че фондацията ще се включи във финансирането на лагер, но не може да покрие всички разходи. И в предишни години са се провеждали лагери, които са били финансирани по други линии. Затова не сме очаквали, че тази година няма да се разчита на другите източници на финансиране. Учим се от грешките си и това няма да се повтори. В случая има най-добри желания от всички страни – фондацията, треньорите, журналистите, родителите и децата. Но възможностите са различни. Бюджетът стана ясен в края на август и ние решихме, че може да покрием само пътните разходи на трите клуба. Но никой не е подвеждал целенасочено или умишлено деца и родители, както и няма радикална промяна в плановете ни на работа.

Вие в качеството си на част от УС на фонд „Петър Попангелов и приятели” обяснихте ли лично на децата, родителите и треньорите за получилото се изкривяване на информацията?

В началото на септември говорих с треньора на спортен клуб „Боровец“ Любослав Банков, който беше поел ангажимента да подготви проектобюджет на лагера по пера – наем на къща, транспорт, лифткарти и т.н., за да прецени фондацията колко пари може да отпусне. Той поддържаше връзка с останалите треньори от клубовете. В средата на септември, след като стана ясно за недоразумението, говорих с Христо Ахтаподов и помолих треньорите да уведомят родителите и децата за причините за изкривяването на информацията.

След два месеца предстои новия зимен сезон. Как ще функционира тази фондация?

Продължаваме да набираме активи и дарения от граждани, неправителствени организации и фирми. Целта ни е да съберем възможно повече средства и дарения. Преди началото на сезона ще има заседание на Управителния съвет, който ще определи целите за зимния сезон на базата на бюджета, с който ще разполагаме. Все още е рано да се каже как ще бъдат разпределени средствата. Зависи от размера им, но ще направим всичко възможно да помогнем на възможно най-много деца. Фондацията има желание да отговори на очакванията на всички, които активно участват в подготовката и в учебно-тренировъчния процес, но средствата са ограничени. Решенията се взимат от Управителния съвет, а не еднолично, така че предстоят обсъждания и нов план за работа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close