ОбществоРегионалниСамоков

Георги Игнев представи самостоятелна изложба

Анна Манова

Георги Игнев представи своя самостоятелна изложба днес в пресклуба на БТА  в Самоков. Любезен домакин на събитието бе отговорникът на клуба Иван Ласкин.

Това е втора самостоятелна изложба на младия талантлив самоковец Игнев. Той е едва на 14 години, но вече е намерил себе си в изкуството. Като опитът му, макар крехката му възраст, го е срещнал с големите имена в изобразителното изкуство в Самоков като Васил Чакъров и Христофор Пейчев. Именно от тях получава най-голяма подкрепа, съвети и вдъхновение. Другият творец, който е изиграл съществена роля с насоките си в творчеството му, е художничката Мария Ицова. Именно с нейно съдействие в началото на тази година той реализира първото показване на платната си пред широката аудитория. Игнев участва и в организирания от Танер Мерт „Фестивал на картината“, където представи три впечатляващи картини, които бързо намериха новите си собственици.

Днес Георги Игнев показа предимно графика с техниката суха игла, литографии, както и акварели – мокро в мокро. Игнев е възпитаник на СУ „Отец Паисий“. До 2012-2013 година е живял със семейството си в Австрия, където отново е увлечен от рисуването. А през 2014 година се завръща в Самоков и започва уроци в Доспевската къща при преподавателя Пепа Боянова.

„Интересът към изкуството винаги е присъствал в моя живот от най-ранните ми години. Когато дойдох в Самоков се записах на уроци при г-жа Боянова, която беше много добър преподавател. Там още търсех себе си, в каква насока точно да тръгна. Тогава се запознах с големите самоковски художници Васил Чакъров и Христофор Пейчев. Много съм благодарен и на двамата за насоките и всичко, което успях да науча. Може би Христофор Пейчев ми повлия да заобичам графиката и сухата игла“, сподели пред „Самоков 365“ Игнев.

А като всеки млад човек и Георги има своите мечти, една от които е да учи в Художествената академия в София. Той уверено върви по избрания от него път и в момента посещава печатарски уроци в Националната художествена академия. Там той получава насоки и опит от студентите в катедра „Графика“, както и от преподавателя Петър Милев и завеждащия катедрата Десислава Христова.

На 14-годишния Игнев му предстоят още изложби. През лятото ще гостува в Созопол, септември в Стара Загора, октомври в Графичната база в Самоков, през ноември в Казанлък и Дупница, а в края на годината  ще покаже платната си в София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close