ОбществоРегионалниСамоков

Георги Игнев показа личната си колекция от картини на самоковски художници

„Самоков 365“

Ученикът Георги Игнев показа днес част от личната си колекция от картини на самоковски художници.

15- годишният младеж подреди във фоайето на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ над сто платна на едни от най-големите самоковски художници. На място може да бъдат видяни картини на Наум Хаджимладенов, Слави Генев, Георги Белстойнев, Зафир Йончев, Христо Йончев – Крискарец, Васил Чакъров – ЧАК, Станислав Доспевски и др. Сред изложените картини фигурират и такива на съвременните творци като Мария Ицова, Танер Мерт, Иван Шуманов, Иван Петров, Елена Белстойнева.

Самият Георги Игнев се увлича по изобразителното изкуство и вече има няколко изложби зад гърба си. А през последните две години започва да колекционира платна на самоковски художници. За този период Игнев е успял да събере над 300 картини. Това, което го подтиква да покаже част от колецията си е фактът, че част от тези талантливи творци тънат в забрава.

„Причината да подредя тази изложба днес е нещо, което ми направи силно впечатление, а именно, че част от тези имена, чийто платна виждате, тънат в забрава. Цяло лято обикалях и търсих картини. А избрах да е точно в Читалището, защото някои от тях са работили тук като са били сценографи или са рисували“, подчерта Игнев.

„Много харесвам да колекционирам платна на самоковки художници. Те са ми най –мили. Всичко това е от любов към тях. Тук има и картини на мой роднина – Коста Стамов, който е баща на моята прабаба“, допълни Георги. Обикновено Игнев рисува картини, които продава, а със спечелените пари си купува картини.

Присъстващите споделиха, че намират подбора в изложбата за много интересен и се възхищават на желанието и умението на едно младо момче да изгради усет към естетичното.

Самият Игнев се прекланя пред таланта на Георги Белстойнев. „За мен Белстойнев е страхотен акварелист и портретист. Той ме вдъхновява да рисувам. Една от неговите картини ми е най- любима от изложбата и тя е „Зима край Боровец“.

Изложбата ще остане отворена и утре за посетители. Георги Игнев подчерта, че рисува и подготвя своя изложба, като преди това на 1 февруари той ще участва във „Фестивал на картината“, който се провежда за поредна година в Художествената галерия в града.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close