Култура

Георги Захов представи книгата си: „Палакарията – земя кърмилница”

Georgi Zahov 1В навечерието на един от най-хубавите български празници, а именно 1 ноември, Георги Захов представи новата си книга „Палакарията – земя кърмилница”. Читалнята на библиотеката се оказа тясна за всички онези, близки, приятели и познати на автора, които бяха дошли да го уважат. Откриването на събитието беше в ръцете на Албена Ихтиманска, която поздрави автора и неговото дело, като го постави наред с всички будители и радетели за народна свяст. „Постоянството му е завидно. Непрекъснато търси информация, сравнява. Направо може да се определи като къртовски труд. Много сериозна книга, която заслужава вниманието на читателите”, бяха думите на главния библиотекар. Тя сподели още, че авторът е много скромен като личност и му пожела творческо дълголетие и ентусиазъм в намиране на нови пътища за разкриване на историята, която ни заобикаля. След нея групата за народни песни от читалище „Виделина” с. Широки дол поздравиха присъстващите и самия Георги Захов с няколко изпълнения.

Христо Христов направи по-пълното представяне на книгата, като определи Георги Захов като един от най-големите краеведи в Самоков, наред с Мария Йончева. „В него има чисто, неподправено родолюбие. А книгата е много увличаща. Оказва се, че живеем с усещането, че познаваме родния си край, но май това е само частично. В „Палакарията – земя кърмилница” откривам толкова неща, колкото и не съм предполагал“. Той разглежда топонимията, говорът в селата, намерил е доста сведения за облеклото, за носиите, търсил е документи. Георги Захов е изключителен краевед, който пише обективно, достъпно, четивно, изключително скромен изследовател и писател”, сподели пред присъстващите впечатленията си филологът Христо Христов.

Авторът обясни, че книгата му започва с Широки дол и най-много място отделя на това село. Преровил е всичко писано за селата наоколо, за да си набави необходимия материал. Според него това е една прекрасна земя, родила много хляб и много хубави хора. Захов е тънък познавач на самоковския край, родолюбец и изследовател. За книгата му и по случай Деня на будителите той беше поздравен от директора на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и от Ирена Коцева, депутат от 42 НС.

За финал присъстващите поздравиха автора и му пожелаха да продължава в духа на родолюбието и споделиха, че ще очакват всеки негов следващ труд с интерес.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close