ОбществоСпортФутбол

Георги Георгиев: Трябва да работим за общото благо на града и да развиваме талантите си

Илиян Чалгънов

Георги Георгиев е бивш футболист на „Рилски спортист“ и спортен деятел, който успява да сбъдне една своя мечта, а именно да създаде спортен комплекс с игрища, на които малки и големи да тренират и развиват своя талант  в  най-великата игра на планетата – цар футбол!

 Освен, че базата в Спортен комплекс – Самоков се ползва ежедневно, тя приема и турнири по мини футбол от най-висок клас, а именно предстоящите финали на „Лига България“ и „Шампионска лига“.

Повече за предизвикателствата и магията на играта ще разберете от Георги Георгиев, чийто комплекс е домакин на спортните мероприятия, които ще се състоят на 2 юни /събота/.

 

Как въобще тръгна идеята да създадеш подобен тип съоръжения – игрища за мини футбол?

През 2011 година се решихме и направихме тази инвестиция, която не беше никак малка. В Самоков нямаше игрища от този тип. С течение на времето създадохме и второто, като това се случи три години по-късно. Всяка година правим турнири на местно и републиканско ниво. През 2014 г. бяхме домакини и на Суперкупата на България – шампиона на „Шампионска лига“ и шампиона на „Лига България“ играят един финален мач, както е в шампионата на Европа. Направата на тези терени беше моя мечта, която сбъднах,

Как се стигна до идеята Самоков да бъде домакин на такъв тип турнир, като „Шампионска лига по мини футбол“?

Януари месец всички представители на асоциацията по мини футбол бяхме на семинар във Варна и всеки един от тях имаше възможността да подаде заявка за домакинство. Аз подадох също и силно се надявах, че ще бъдем избрани. Разполагаме с  хубава база и отличните условия.

С какво се включи Община Самоков в подготовката за това събитие?

Като цяло Общината помогна много. Погрижи се да се даде гласност на събитието във всички възможни информационни канали, предостави трибуна за зрителите, билбордове, трибуна за награждаване и излъчване на живо. Ако трябваше да осигуря всичко сам щеше да ми бъде много трудно.

Разкажи малко повече за самоковския тим – „Холандците“. Те не успяха да достигнат до финалите тук, но може би ще го сторят догодина или в близко бъдеще. Какво мислиш по въпроса?

Те са три класи над „Актив Комерс“, които се класираха за финалната четворка. Отстраниха „Вип Дент“ Пловдив – това е шампионът на България и Шампионска лига и печелят три години поред, без миналата година. Голяма част от тези състезатели участват и в националния отбор по мини футбол. „Холандците“ бяха по-добрият отбор, но при дузпите вече е въпрос на късмет.

Очакваш ли и в бъдеще тук да се провеждат подобен тип състезания от национален мащаб?

Имаме идея да направим републикански турнир за всички общини и всички кметове. Всяка община да си направи отбор от администрацията и да мери сили с останалите. Идеята е този турнир да е нещо, като световно за България. Мисля че проектът ще се осъществи. След настоящия турнир очаквам да направим още един от типа на Неймар – това е бърз турнир, който се провежда в един ден, две по десет. По този начин шампионът на Самоков ще играе на базата на националния отбор. Там той ще се срещне с всички шампиони от градовете. Шампионът на България ще отиде в Шанхай на Световно първенство. В края на август националният отбор по мини футбол ще ходи в Киев на Световно.

Как виждаш футбола в Самоков? Имаме много таланти и две школи, които са разделени на два клуба „Рилски спортист“.

За мен това разединение е пълна глупост. Трябва да се работи за общото благо и аз не мога да приема, че в малка община като нашата има „Рилски спортист” 1 и „Рилски спортист”2. Не се набляга на местните и нищо не се предлага на младите. Те израстват, не получават нищо и се отказват или отиват на друго място.

Има ли потенциал Самоков да стане привлекателна дестинация за провеждането на лагери на различни български и чуждестранни отбори?

Със сигурност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close