Самоков

Георги Видинов подреди топли пейзажи в библиотеката

Анна Манова

Художникът Георги Видинов подреди поредна своя изложба в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Официалното й откриване се състоя на 12 декември /вторник/ от 17:30 часа.

Превърна се в традиция по това време на годината творецът Видинов да показва пред самоковската аудитория последните свои творчески вълнения, претворени в красиви пейзажи. Главният библиотекар Албена Ихтиманска започна уводните си думи и представянето на твореца като подчерта тънкия му усет към акварелите, към които тази година е включил и платна с масло. Самата тя изрази пристрастие към една от картините, носеща името „Пролетен сняг”, която по думите й има приятна атмосфера и излъчване. „Картините на Георги са пейзажни, като в тях той е изобразил по един интересен начин всичко, което е видял, усетил и преживял. Свързани са изцяло с неговата душевна нагласа. Ние се чувстваме уютно в присъствието на картините му и с радост посрещаме всяка негова нова изложба”, подчерта Ихтиманска.

Това са картини за гледане и преживяване. Те имат способността да пренасят зрителя точно на определеното място – някъде сред природата, на някоя горска пътека, на закътано горско кътче до ромоляща река, до една червена лодка или до някое пожълтяло от есента дърво. Точно такава е и целта на художника – да проследи на първо място процесите, които протичат през него докато превръща с четката умело бялото платно в картина и да усети какво предизвиква в отсрещната страна изобразеното. Видинов не рисува само заради външното проявление, за него са важни съпровождащите вътрешни процеси, това което му носи наслада както за окото, така и за душата. Не се изисква да се търсят някакви дълбоки послания в пейзажа, а да се усети енергията му. Видинов подчерта, че в някои от картините му преобладава жълтият и червеният цвят, които носят една жизнерадост на платната, която би желал аудиторията да успее да улови.  Сподели също, че смята да разнообрази концепцията си като включи в следващи изложби по-големи картини в масло и по-абстрактни композиции, които да предизвикват сетивата.

В изложбата могат да се видят различни пейзажи, не отсъства и родният Бели Искър, който художникът успява да преоткрие всеки път по различен начин. Всички, които имат желание да се запознаят, закупят или да си подарят някое от новите платна на художника могат да го направят в самоковската библиотека. Изложбата ще продължи и през новата година.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close