Самоков

“Географията като пътешествие, географията като приключение” в Общинска библиотека

izlojbaЗоя Станкова

В Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, с любезното съдействие на издателство „Булвест”, бе открита изложба „Географията като пътешествие, географията като приключение”.

Изложбата е дело на проф. Д-р Румен Пенин, ръководител на катедра Ландшафтознание опазване на природната среда към СУ и включва фотографии от изследователските му пътувания.

Проф. Румен Пенин е участник в няколко международни научни географски експедиции: Кавказ ’87; Монголия-Гоби ’90; Ладога ’91, 92, 95, 2007; Рила ’94 и други. Автор е на над 120 научни статии, над 60 научнопопулярни статии и над 70 учебници и учебни помагала и атласи, също на електронни учебници. Автор и съставител е и на поредица от географски книги.

Проф. Румен Пенин е и един от основателите на Националната олимпиада по география и икономика, а от 2003 до 2010 година е председател на Националната комисия за провеждането й.

Над 90 са страните посетени от проф. Пенин, а фотообективът му отразява всяка среща с природата, човешките общности, традициите им.

В период от 25 години са правени 500 фотографии, които бяха представени на изложбата в Общинска библиотека. Обективът му е уловил моменти от пустинята Гоби и Перуанска Амазония, пътешествия по Нил и Амур, американски и европейски градове, древния град на инките Мачу Пикчу, също улавя моменти от  Казабланка, Истанбул, Кайро, Исландия, Гренландия, Мадагаскар, Серенгети, Нгоронгро, Климанджаро, Индия, Шри Ланка, Тайланд, Алпите, Татри, Хърватска, Словения, Турция, Гърция.

На изложбата имаше представители на ПГ „Константин Фотинов” и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и ученици. Директорката на СОУ „Отец Паисий-1859” Лиляна Минкова, заедно с преподавателите по химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и педагогическия съветник, както и Жулияна Костова, главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт”.

Главния библиотекар – Албена Ихтиманска, пожела на всички гости на откриването да посетят поне едно място от показаните във фотографиите на проф. Пенин.

Изложбата ще може да бъде разгледана в Общинска библиотека до 20 април.

 

Related Articles

One Comment

  1. Наистина много интересна изложба! Струва си човек да отдели малко време, за да се потопи в един друг свят, на Географията, който според професора е най-интересния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close