ЗлободневноОбщество

Гафовете, с които се прочухме /ОБЗОР/

През изминалите 365 дни отново се прочухме в национален ефир. Първо дойде вестта за обира на Общината като прелюдия към гафовете, които сътвориха двама от самоковските представители в парламента. Човек да се чуди – да се смее или да плаче на подобни филмови епизоди от нашенската действителност…

Съмнителна поръчка на Столична община, спечелена от съпруга й стана повод за поисканата и съответно подадената оставка на Ирена Коцева като народен представител. Скандалът помете и ръководството на общинската фирма Център за градска мобилност. Коментирайки събитията, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов  заяви, че решението за оставка било лично на Коцева, макар че тя нямала никаква вина: “За да си подадеш оставка, трябва да имаш достойнството да го направиш. Тя го направи и това е неин личен акт, само и единствено, водена от интересите на държавата и от това да се спрат всякакви спекулации и твърдения за нейна вина. Смятам, че тя доказа с действията си като депутат, който защитаваше принципите и всяка една правна кауза, допълни той. Коцева беше освободена със 119 гласа „за”, 18 „против” и 11 „въздържал се”, а мястото й в парламента зае следващият в листата на ГЕРБ за София област –  Иван Стойнов.  На по следващ етап тя се оттегли и като председател на ГЕРБ – Самоков. Така самоковците в Народното събрание останаха с един по-малко.

Имаше вероятност обаче този сценарий да се повтори с Александър Методиев в резултат на образуваното в Софийски градски съд дело срещу него – за хулиганство и противозаконно възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си. То беше в отговор на събития от 1-ви май 2016 г. Връщаме лентата назад и припомняме, че управлявайки лек автомобил в района на Костенец, депутатът извършва непозволена маневра на място, което е забранено за изпреварване. Според запознати със случая от това са последвали и други провинения на Бат Сали. Те станаха причина за внесеното от главния прокурор Сотир Цацаров в началото на месец юли искане за снемане на депутатския му имунитет. През септември известният самоковски политик се сдоби и с обвинителен акт. Делото, насрочено за 10-ти октомври обаче така и не тръгна, тъй като сърдечно заболяване на обвиняемия Методиев отложи процеса.

Към политическите куриози в тази своеобразна антикласация от отминаващата година може да се добавят епизоди от сложните взаимоотношения в национален план между реформатори, патриоти, както и между самите управляващи от ГЕРБ. Изразът „Когато гръм удари как ехото заглъхва” би описал най-точно ситуацията след проведените президентски избори. Засега обаче ще съсредоточим из Самоковско.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close