Самоков

„Гайтани” грабнаха голямата награда в четвъртото издание на „Нашенско хоро”

Анелия Балабанова

В събота /11-ти ноември/ Самоков за четвърти път беше в ритъма на нашенското хоро. 46 фолклорни формации участваха в поредното издание на националния фестивал и си оспорваха първенството в надиграването. Момичетата и момчетата от клуб по народни танци „Витоша” – София не се стърпяха и дадоха началото с хоро на площада. След това събитията се пренесоха в зала „Арена” – Самоков. На мислено пътуване в различните етнографски области ни поканиха танцьорите, дошли от цялата страна. Характерните носии и хора бяха достатъчни, за да се пренесем на мястото, което ни представят. Водещият Рангел Вангелов влезе в ролята на пътеводител, който разясняваше подробности за участниците и представените хора. Имаше гостуващи състави от София, Козлодуй, с. Петково и дори Добрич.

Тричленно жури съставено от проф. Никола Колев – едно от най-големите имена в българското танцово фолклорно изкуство, Благовеста Калчева – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Стефан Йорданов – ръководител на щатния ансамбъл към същата Академия имат за задача да определят най-добрите изпълнения. Общо  1600 представители на танцови клубове се появиха на сцената в зала „Арена” – Самоков , за да покажат какво могат. Отново най-многобройни бяха представителите на „Гайтани” – 450 танцьори, от които 25 самоковци. С демонстрираното майсторство и автентичност на танците, те заслужиха голямата награда на фестивала. Наградата на кмета получи ТФ „Слънце” – Ихтиман, а ТА „Самоков” получи отличие за най-добър мъжки състав.

Надиграването между любителските групи, организирано от школа за народни танци Sun Dance и Община Самоков продължи през целия почивен ден. Специални гости на надпреварата за най-големи играорци бяха изпълнителите от ансамбъл „Тракия”. Красотата на българския фолклор влезе в уникално съчетание с магията на занаятите в рамките на традиционното изложение, съпътстващо „Нашенско хоро”. По традиция в официалната част бяха връчени грамоти на лауреати на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Грамотите се връчват за достойно и с високи художествени стойности представяне на Шестия Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2017”, проведен в Хисаря на Теменужка Ковачка, художествен ръководител на танцов клуб към НЧ „Възраждане – 2016”, с. Продановци. Две грамоти получи Минка Гирова, художествен ръководител на женска група за автентичен фолклор към НЧ „Светлина 1909” с. Белчин. Първата грамота е за достойно представяне на Шестия балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива Вода 2017” втората грамота е за участието на групата и отличната им изява в Световен шампионат по фолклор, проведен в Несебър.Грамота за отлично представяне на танцов състав „Белчинче” към НЧ „Светлина 1909” с. Белчин на 14-ия Черноморски събор „Евро фолк 2017” получи художествения ръководител на състава Галина Будинова. Празничната програма на откриването на занаятчийското изложение подготви детска група „Белчинче”, с ръководител Даниела Георгиева. Групата е със златен медал от Национален конкурс „Орефеева дарба” – София.

Вече се знае датата и за петото юбилейно издание на „Нашенско хоро”, която е заложена в културния календар на Община Самоков за 2018 г.. Организаторите Евгения Спасова и Александър Спасов обявиха, че на 10-ти ноември следващата година отново ще се хванем на нашенско, българско хоро

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close