Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В 15 секции в Община Самоков има възможност за машинно гласуване

„Самоков 365”

В 15 секции на територията на Община Самоков са поставени машини за упражняване на електронен вот. Към тях има й указания как може това да стане. Избирателят предоставя личната си карта на член на СИК и заявява желание за гласуване с машина. Той получава карта за машинното гласуване. Тази карта се поставя в машината и на екрана се показва електронна бюлетина, след направения избор е необходимо потвърждаване на вота. Машината отпечатва разписка, която се пуска в непрозрачна кутия.

Четири от общо 15-те секции, в които може да се гласува по този начин се намират в селата Райово, Мала Църква, Радуил и Говедарци. Останалите единадесет са в самоковски училища.

Като цяло изборният ден протича спокойно, с ниска избирателна активност. Желание да гласуват машинно не липсват. Като пример в ОУ „Митр. Авксентий Велешки” към 15:00 часа около 50 души са избрали да гласуват чрез машина. По думите на секционната комисия хората, които избират да гласуват по този начин са на различни възрасти. В 9-та секция в училището, която наброява над 600 души, са приятно изненадани от дама, която е над 80 – години и е избрала да гласува именно по този начин. Също от там подчертаха, че има на лице млади хора, които предпочитат да гласуват по стандартния начин. От секционните комисии подчертаха, че насърчават електронния вот като по-лесен, бърз и удобен. А при възникнали въпроси веднага откликват и обясняват принципа.

Желание да гласуват електронно не липсва и в 12 секция в ПГ „Константин Фотинов”, към 15:30 часа там 30 души са гласували чрез машина. От секционната комисия също изразиха своята положителна позиция за електронното гласуване и проявения интерес.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close