ОбществоРегионалниСамоков

В ЦНСТ посрещнаха Великден с молитва и вкусна трапеза

Анна Манова

В Центъра за настаняване от семеен тип в Самоков посрещнаха Великден с молитва и вкусна трапеза. По традиция децата и целият екип се включват активно в приготовлението за посрещането на големия християнски празник. И тази година не прави изключение. Още на Велики четвъртък започна  трескавата подготовка по омесване на домашните козунаци, под ръководството на помощник – възпитателя Катя Драганова, която за повода се беше пременила в народна носия. Децата успяха да замесят тестото, да го направят на различни форми и с разнообразен пълнеж. За да могат да се насладят на вкусни козунаци, измайсторени от самите тях.  Наред с това спазиха традицията и децата боядисаха по едно червено яйце. Като първото от тях поставиха на иконата.

В съботния ден боядисаха пъстри яйца. Това донесе много смях и настроение, и роди различни дизайни. По традиция всички се събраха около трапезата в неделния ден, като казаха молитвата „Отче Наш” и изпяха „Христос Воскресе”. Изпълнението на децата придаде още по-голяма тържественост на празника. На трапезата не отсъстваше и агнешкото. И тази година дарители не липсваха, именно те осигуриха голяма част от продуктите за празника на децата и екипа – козунаци, агнешко, яйца,  лакомства.

В момента в Центъра за настаняване от семеен тип живеят 11 деца на възраст от 12- 18 години. Двама от тях тази година завършват училище.  Ежегодно екипът на Центъра, съвместно с децата, участват в базарите по Коледа и за Баба Марта, като предлагат изработени от тях неща. Със събраните суми успяват да си набавят най-основните хранителни продукти. Като разчитат и на дарители. В момента в условията на карантина и дистанционно обучение 11 деца се подготвят в учебния процес на 4 компютъра.

„Хората от екипа се стараем да дадем най-доброто от себе си, за да успеем в този труден момент за всички да разнообразим децата, да възпитаме качествени личности, да родителстваме повторно, за да успеем да дадем това, което някога е липсвало на децата. Да разберат какво е любов, топлина, уют и спокойствие. Стараем се да подобрим микроклимата в Центъра и с общи усилия мисля че успяваме”, подчерта директорът Иванка Соколова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close